Byl jednou jeden ocelář aneb 130 let Carnegie Hall v New Yorku. Nahrávky z jedné z nejslavnějších koncertních budov na světě

10. květen 2021

Poslechněte si skladby Ludwiga van Beethovena, Sergeje Rachmaninova, Bély Bartóka, P. I. Čajkovského, Antonína Dvořáka a dalších.

Účinkují: Billie Holiday, Newyorská filharmonie s Leonardem Bernsteinem, Van Cliburn (klavír) se Symphony of the Air, Isaac Stern s Boston Symphony Orchestra, Vladimír Horowitz s NBC Symphony Orchestra, Paul Robeson, Renée Fleming, John Coltrane, Frank Sinatra a další. 

Na počátku byla touha, plavba na lodi, náhodné setkání a chemie, která zafungovala mezi novomanželským párem miliardářů a mladičkým dirigentem, když se v roce 1887 plavili přes Atlantik. Čtyři roky poté Walter Damrosch, strůjce myšlenky, společně s P. I. Čajkovským otevírají, jak psal dobový tisk: „…nejkrásnější koncertní sál na světě“.

A oceláři Andrewovi Carnegiemu jeho proroctví z doby položení základního kamene v roce 1890 vychází: „Koncertní sál je postaven na věky a je pravděpodobné, že se během těch věků bude prolínat s historií naší země“. S prvními roky Carnegie Hall je spojeno také premiérové uvedení Novosvětské symfonie Antonína Dvořáka. A právě ta společně s legendárními live nahrávkami z Carnegie Hall je součástí koncertu, ve kterém vedle velkých jmen klasické hudby vzpomeneme také na hvězdy jazzové a popové scény. I tito muzikanti určovali z bouřlivě aplaudující Carnegie Hall směr hudby a hudebního byznysu pro celý svět.

Spustit audio