Buřty a (nealko) pivo, to jsou naše guilty pleasures! Nalaďte se na vlnu bizarních perliček

29. prosinec 2023

Poslední letošní Špína si opět vyžádala své a celý moderátorský tým Judita, Dominik, Kazatel a Šaman se znovu ponořil do hlubin svých playlistů a vytáhl obskurní, bizarní i celkem vážně míněné hity. Řetězová reakce hříšných poslechových rozkoší se nám letos celkem překvapivě nesla na houpavých rytmech obšlehnutých z reggae a až na výjimku neodcestovala za hranice republiky.

Truhlice obskurních sonických pokladů, kterou má moderátorský tým Špíny ukrytou pod postelí je, zdá se, bezedná. Před koncem náročného roku 2023 jsme se tak rozhodli přinést trochu světla i poučení z lokálních (nejen) punkových hájů. Tragický příběh začátku a především rozkladu jednoho vztahu propašoval do Špíny tentokrát Šaman. S klenutím romantického zvukového oblouku mu sekundoval Dominik, díky kterému na chvíli ve studiu kraloval klatovský hudebník Mr.Cemetery.

Kazatel opět zalovil v duchovních vodách a připomněl prastarou ska-punkovou evangelikální kapelu 1613 s trackem United Colors, kterým se ve své době vymezili vůči rasistickým tendencím ve společnosti. Se satirickou reflexí přišla i Judita společně s Ondřejem Soukupem a jeho epickou miniaturou Slušný člověk.

Kolikátý stupeň cringe si pro Vás tentokrát posádka Špíny připravila? Z které punkové skladby se Šamanovi dělá husina? Co má za lubem Muf ze Studia Kamarád? Jak se projevuje deziluze z nepovedené transformace po roce 1989 v tvorbě punkových kapel? Která skladba v kostce popisuje jeden z aspektů tzv. české nátury? Komu ležel v žaludku seriál Beverly Hills 90210? Ve které už neexistující kapele by se našli členové Gagarin? A kdo byl ve své době guru místních vyčazených pohodářů? Poslechněte si celou předsilvestrovskou Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.