BUFO není UFO

23. leden 2004

Taky se vám stává, že koukáte na profesionály a žasnete nad jejich amatérismem a pak zase vidíte nějaký amatérský soubor a nechápete, že se tím neživí? Přesně ten druhý pocit mívám při představeních Tanečního divadla BUFO, vedeného choreografem Martinem Packem. Jejich nedávné představení v Divadle u Hasičů mne opět utvrdilo v přesvědčení, že BUFO je fenoménem, který však je zatím spoustě lidí neznámý tak jako UFO. Ale BUFO existuje určitě a každopádně je to soubor, který by se měl zamyslet nad případnou profesionalizací.

V první polovině představení BUFO předvedlo Pitvoresky aneb Něžně a divně. Již v názvu je zakódováno, že půjde o legraci, a to ve smyslu černého humoru, který je Martinu Packovi, choreografovi a zakladateli BUFO, vlastní. Vzhledem k tomu, že BUFO znamená budoucnost folkloru, jsou zde cítit jisté folklorní vlivy, ale stále slaběji. O to více nabírají představení na aktuálnosti. Z Pitvoresek je toho asi nejlepším důkazem tanec Na pastvě, kde stádo krav dostává slintavku, kulhavku a nemoc šílených krav. Právě na tomto tanci je také nejlépe vidět princip Packových choreografií - nejprve idylka, volný taneček, pejsek obíhá stádo atd. Pak ale přijde prudký zvrat - onemocnění krav - a vše vede k nečekané pointě - pasák dostává nemoc také.

Kudlanky nábožné v podání souboru BUFO

Druhá polovina večera patřila filmu. Tedy hře na film. Pásmo Ze života obtížného hmyzu aneb Bio Hmyz. To, co je v Čapkovi geniálně, ale možná příliš ukecaně vyjádřeno, je zde v daleko obšírnějším a přitom stručnějším podání a navíc s ještě větší dávkou humoru. První, co diváka "trkne", jsou dokonalé kostýmy J. Němcové, které pojímají jednotlivé hmyzí druhy s důkladností, že máme místy pocit, že vskutku koukáme na film, ale animovaný. To hlavní je ale samozřejmě v tanci a opět černohumorných pointách. Klíšťata jsou zde jako vojáci, kteří se cvičí v sátí krve a ušikanují svého kolegu, bitva o cukr končí tím, že jde o jed. Nebezpečné známosti ukáží, čím jsou známy kudlanky nábožné... Mohl bych vyjmenovávat do nekonečna, ale raději to shrnu. Jen co uvidíte někde nápis "BUFO", neváhejte a jděte tam (22. února v Divadle U Hasičů - pozn. redakce). Ale pozor, mívají vyprodáno, jen co se mihnou vstupenky v pokladně.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio