Budeme prodávat lístky na last minute, reaguje ředitelka Divadla v Řeznické na změnu chování diváků

Hostem pořadu K věci byla tentokrát ředitelka Divadla v Řeznické Yvetta Srbová. Štěpánka Duchková se jí ptala, jestli covidová doba přinesla divadlu i něco pozitivního, jak bude vypadat letošní sezóna a zda jsou pryč časy dlouhodobě vyprodaných představení.

Pandemie koronaviru zasáhla mnoho oblastí, jednou z nejpostiženějších je kultura. „Pro nás to byla rána z čistého nebe, začínali jsme podzimní sezónu, měli jsme vyprodáno a od října už jsme byli zavřený,“ říká ředitelka a dramaturgyně Yvetta Srbová.

Většina jejích kolegů se s podobnou situací potýká dodnes. Musí si zvykat, že chování diváků se změnilo. „Dřív bylo dopředu vyprodáno, ale teď diváci do poslední chvíle váhají, takže místo kupovat vstupenky dopředu se přešlo na last minute,“ předestírá novou strategii a dodává, že je důležité se divákům neustále připomínat.

Divadlo v Řeznické navíc slaví 40 let a díky sociálním sítím mohli s diváky udržovat kontakt po celou dobu pandemie a připomínat jubilejní sezonu. „Vymýšleli jsme soutěže, kvízy, dávali jsme na sítě záznamy inscenací a připomínali čtyřicetiletou historii našeho divadla.“

Nejistá sezóna

Stav ve společnosti už sice nahrává normálnímu provozu, ředitelka je však skeptická: „V době, kdy se neví, co bude, lze těžko aktualizovat obchodní plány. Přejeme si, aby podzimní sezona probíhala v relativně normálních podmínkách, ale obávám se, že nějaké restrikce nás čekají. Dva roky s pandemií nás naučili. Obchodní vztahy se teď nedají plánovat téměř vůbec, nemůžeme partnerům slíbit téměř nic, ani se zavázat, že dodržíme nějaké podmínky. Ale všichni se s tím musíme popasovat.“

Zájem lidí lehce ukázala už letní sezóna. „Pár termínů jsme přesunuli na letní scénu, žižkovské divadlo Járy Cimrmana nás přichýlilo na jejich úžasný dvoreček, a měli jsme pár představení na Kampě ve Werichově vile. Byl ale přetlak nabídky a bylo vidět, že se v tom diváci trochu ztrácejí, a tak návštěvnost byla menší, než se očekávala. Lidi si chtěli odpočinout a raději jít do přírody,“ myslí si Yvetta Srbová.

Proto nepodléhá klamnému optimismu, přesto si udržuje veselou mysl a zve do divadla. A na jaké inscenace a herce se můžete těšit? Poslechněte si v rozhovoru Štěpánky Duchkové.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.