Brzy začnou stavbaři s pracemi na severní části obchvatu Opočna. Připraveni jsou i archeologové

15. únor 2019 10:00

V Opočně už brzy začnou první stavební práce na chystaném obchvatu města. Přesný termín určí počasí. Připraveni jsou nejen stavbaři, ale i archeologové. Ti totiž na trase vytipovali několik míst, kde předpokládají historické nálezy. 

Opočno připravuje v severozápadní části města pozemky pro výstavbu bytových a rodinných domů

Stavba rodinného domu (ilustrační foto)

Město Opočno připravuje novou lokalitu pro výstavbu bytových a rodinných domů. Ta vznikne v severozápadní části města vedle současné zahrádkářské kolonie. Ranice tím chce řešit aktuální nedostatek pozemků pro individuální bytovou výstavbu na území města.

„Momentálně máme se stavbaři domluveno, které ty partie jsou pro ně nejdůležitější na otevření nejdříve z nějakých technických důvodů," popisuje přípravy na zahájení prací archeoložka Martina Beková.
„Je to skládka deponie u hřbitova a shodou okolností se to kryje zrovna s onou partií, kde očekáváme, že by se měly najít nějaké pozůstatky z mladší, či pozdní doby kamenné."

V těchto místech byly už dříve nalezeny dvě asi tříkilové zrnotěrky, tedy jakési středověké mlýnky na mouku, dále sekerka a dva úlomky ze sekeromlatu. Proto budou archeologové na místě při odkrývání zeminy dohlížet.
„Musí se využít nějaká kvalitnější skrývací technika. Je zapotřebí používat bagr s rovnou lžící nebo UDS (Univerzální Dokončovací Stroj). Ale na druhou stranu to není na stavbách rozhodně neběžné, protože ty ušetří spoustu ruční práce s čištěním. A je samozřejmě nutné počítat s určitým časem, protože i když jsme schopni odevzdávat po úsecích a snažit se, aby se stavba nezdržovala, tak s nějakým časovým předstihem se musí počítat."

Případný nález by ale stavbu podle archeoložky Bekové zdržet neměl: „Rozhodně si myslím, že nevýznamně, protože vždy se to dá udělat tak, aby stavba pokračovala na dalších úsecích. A my jsme vždy každému vycházeli vstříc. Jsme schopni uvolňovat průběžně, aby vše mohlo úspěšně pokračovat. Myslím si, že to zdržení bude minimální."

Řidiči se proto musí připravit minimálně na snížení rychlosti v lokalitě u hřbitova, tedy na příjezdové komunikaci od Dobrušky, říká starostka města Šárka Škrabalová z Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst: „Pro město Opočno to bude znamenat, že přizpůsobíme rychlost na komunikaci, která navazuje na silnici, jenž by měla protínat obchvat. Určitě budou bezpečnostní opatření. Ale zase z velké části omezovat dopravu rozhodně nebudeme."

Obchvat města hodně pomůže silničnímu provozu (ilustrační foto)

S ohledem na počasí je zahájení prací plánováno na konec března a další etapy obchvatu by měly na sebe plynule navazovat.

Celý obchvat by měl být hotový do roku 2021.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související