Broumovsko je pro mě zdroj fascinace. Jsem smířený s tím, že se mu budu věnovat do konce života, říká badatel Petr Bergmann

29. srpen 2021

Výstavu starých map ve vztahu ke vzácné Müllerově mapě Čech chystá na letošní léto do Muzea Broumovska Petr Bergmann – muž, který svou fascinaci Broumovskem a krkonošskou oblastí přetavuje v tematické knihy, rozsáhlou sbírku artefaktů a navazující výstavy. O své životní cestě do Broumova se zastávkami v rockové Praze devadesátých let i v thajském klášteře mluvil ve Vizitce s Markétou Kaňkovou. 

The Plastic People Of the Universe, Mikoláš Chadima, ale taky zpěvák Henry Rollins nebo lidé okolo kapely Chumbawamba – underground a punková scéna formovala Petra Bergmanna od čtrnácti let. „Underground mě naučil, jak být čestným člověkem, jak si držet svou linii,“ říká. V devadesátých letech začal kapelám z Čech i zahraničí organizovat turné, hvězdné manýry hudebníků ho ale po letech unavily. Tíhnout naopak začal k divadelníkům, kteří svou prací žili dvanáct hodin denně a energii vkládali pouze do hraní a přesouvání z místa na místo.

Broumovsko

Ačkoliv mezi umělci, s nimiž spolupracoval, našel řadu spřízněných duší, po zkušenosti s pobytem na statku v Českém ráji zjistil, že jeho místo není ve městě, nýbrž na venkově. Na jaře roku 1999 se poprvé přijel podívat na Broumovsko, tehdy se tam konal festival zaměřený na opravu místních kostelů, a v říjnu 2000 tam už kupoval dům.

Sbírka broumovských pokladů

Dnes je jeho jméno spojené se soustavnou prací na udržení paměti místa, historii Broumovska věnoval několik knih včetně obsáhlé publikace Broumovsko na historických zobrazeních (2013). Bergmannovi se pro knihu mnohdy velmi komplikovaně podařilo shromáždit přes dva tisíce reprodukcí – pohlednic, fotografií a dalších obrázků. Poklady, které mají větší cenu pro něj než pro adresáta, ukládá do soukromé sbírky. Čítá už více než 40 tisíc položek, přičemž jednou by se o ni měl starat Bergmannem založený Institut regionální paměti.

Petr Bergmann: Sněžný Iwan

Jak host vltavské Vizitky řekl, na Broumovsku jej fascinuje kombinace barokních kostelů a starých cest – kdysi poničených, dnes na mnoha místech obětavě a vkusně zrekonstruovaných – a historie úzce spjaté s osudem našich západních sousedů.

Čtěte také

Skrz příběhy odsunutých Němců se ponořil do historie a objevil kořeny sahající do jedenáctého století. Broumovsko je pro Petra Bergmanna zkrátka zdrojem fascinace a s tím, že nabízí nevyčerpatelnou škálu témat, nad kterými bude bádat pravděpodobně do konce života, se smířil.

Ve Vizitce mluvil také o svém zájmu o spiritualitu, filosofii a meditování. Přes známého ze zahraničí se k nim dostal ještě v devadesátých letech v dnes již neexistujícím kulturním centru v Kafkově ulici na Praze 6. Přes meditování a jógu pak vedla cesta až na buddhistický výcvik do thajského kláštera. „Meditační kurz končí takzvanou determinací, což jsou tři intenzivní dny, kdy nespíte ani nejíte, jen meditujete,“ vysvětluje. Zkušenost s determinací vnímá jako transformační krok, který jej po mentální i duchovní stránce výrazně ovlivnil.

Spustit audio