BRO: Fotí lidi ve městě a pak je vyšívá hedvábnou nití. Výšivkou ozdobila porcelán, spodní prádlo i svatební závoj

12. říjen 2021

Jak vypadá moderní výšivka inspirovaná městským životem? Stačí se podívat na tvorbu výtvarnice a knižní grafičky Ivany Kocmanové, která od roku 2018 tvoří pod značkou BRO. Její první kolekce byla inspirovaná fotkami z rodinného archivu. A právě fotografie stojí na začátku každého nového motivu.

Výšivka od BRO

„Fotím lidi, které potkám na ulici. Někdy chodím nebo jen sedím a pozoruju lidi a ty, kteří mě nějak zaujmou, si vyfotím. Vždycky pak zpětně zjistím, že u nich nacházím nějaký moment svobody, vyjádřený třeba oblečením, gestem, chůzí nebo dotykem,“ popisuje Ivana Kocmanová.

Výšivka od BRO

Výšivkou už obalila porcelánové kelímky, vytvořila kolekci vyšívaného spodního prádla nebo ručně vyšívaný svatební závoj, také sérii ručně vyšívaných náramků, které mají být novou variantou tetování. V New Yorku, kam ráda jezdí, dokonce instalovala výšivky na zdi starých továren a udělala z nich street art.

Na letošním Designbloku představila kolekci nazvanou Ordinary Folk, pro níž našla náměty mimo jiné i na Instagramu. „Byly totiž dva lock downy, nemohlo se cestovat a v určitou dobu v ulicích skoro nikdo nebyl, takže nebylo koho fotit. Letošní kolekce je hodně o intimitě, osamělosti, ale i o lásce, hudbě a svobodě,“ popisuje výtvarnice, která se nyní vrátila ke klasickému vyšívanému obrazu. „Poslední tři roky jsem experimentovala s formou a teď jsem se vrátila k původnímu formátu. Ale vyzkoušela jsem i vyšívání do úpletu, což jsem nikdy předtím nedělala. A co bude dál, to uvidím,“ směje se Ivana Kocmanová.

Spustit audio

Související