Brněnské divadlo Husa na provázku uvede hru o příběhu vojáka Švejka

6. březen 2015

Známý příběh z Haškova románu Osudy dobrého vojáka Švejka má dnes premiéru v divadle Husa na provázku. Inscenaci Mein Švejk režíruje Jan Antonín Pitínský, který v brněnském divadle pravidelně hostuje. Inspiraci čerpal z románu Jaroslava Haška i z jeho pokračování napsaného Karlem Vaňkem. Osm herců ztvární víc než 30 postav.

Členové souboru slibují, že divadelní pojetí postavy i celého příběhu bude netradiční. Scénář k inscenaci napsal Miroslav Oščatka.

S režisérem Janem Antonínem Pitínským chtějí představit Švejka tak, jak ho nikdo nezná. Neměl by proto být jenom přihlouplý „jelimánek“, ale bude mít mnohem rozvinutější povahu.

Větší část příběhu se, na rozdíl třeba od známé filmové verze z roku 1956, odehrává ve válce. Tématem divadelního zpracování románu se tak do značné míry stává právě válka.

Jiný než ve filmu

Režisér Pitínský se neinspiroval ani dvoudílným filmem s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli, ani Ladovými obrázky, díky kterým se tato postava taky proslavila.

„Naše inscenace se toho vůbec netýká a komunikuje s tím jen jemně na plakátě Borise Myslivečka. Jinak nás to nezajímalo. Nejvýraznějším rysem je asi určitá vtipná nebo parodická démoničnost, svěžest, pevnost, provokativnost,“ řekl Pitínský.

Více než 30 postav z příběhu ztvárňuje pouhých osm herců. Během představení se tak až na jednu výjimku vystřídají v několika rolích. Třeba herečka Růžena Dvořáková hraje bytnou Müllerovou, ale zároveň další čtyři mužské role.

Jediný, kdo hraje pouze jednu roli, je 25letý představitel vojáka Švejka Dalibor Buš.

„Já jsem začátek zkoušení prožil s tím, že jsem tu postavu vůbec neměl rád. Půlku zkoušení jsem se vlastně jen snažil ji začít mít rád a druhou půlku zkoušení jsem se pak snažil udělat nějaký oblouk a vlastní interpretaci. Upřímně řečeno se mi to podařilo až v týdnu generálky,“ popsal svůj vztah k postavě.

Mein Švejk je součástí divadelní cyklu Smějící se bestie. V něm diivadlo Husa na provázku zkoumá typický český přístup k řešení krizových situací.

Spustit audio