Britské rockové dostaveníčko s The Charlatans a Maxïmo Park. Poslechněte si záznamy živých koncertů

14. červen 2020

Rockové kapely The Charlatans a Maxïmo Park si udržují i dnes velkou fanouškovskou základnu. Důkazem budiž jejich koncerty z loňského německého festivalu A Summer‘s Tale.

Ne každá britská rocková kapela získala ocenění časopisu Q za celoživotní přínos. Čtveřice The Charlatans tuhle cenu nedávno převzala. Hned jejich debutový singl Indian Rope z roku 1989 se stal hitem. Další singl The Only One I Know pak představil kapelu vedenou zpěvákem s typickou, výraznou ofinou Timem Burgessem mezinárodnímu publiku.

Vrcholu popularity kapela dosáhla v roce 1997, kdy její pátá deska Tellin' Stories dosáhla platinových prodejů a několik skladeb z desky atakovalo Top 5 singlové britské hitparády. Poté přišel soumrak britpopu a s ním klesly i akcie The Charlatans. Přesto, na rozdíl od řady stylových souputníků, Angličané nikdy nepřerušili činnost. Dodnes vydali 13 studiových alb a úspěch posledních dvou desek Modern Nature a Different Days je vrací znovu do širšího povědomí.

Alternativní rockeři Maxïmo Park působí na hudební scéně od roku 2000 a hned rok po založení překvapili hudební svět i přes svou rockovou orientaci upsáním se do té doby striktně elektronickému labelu Warp, kde vydali své první tři desky. Jejich tvorbu můžeme přirovnat k souputníkům The Futureheads nebo Field Music, kteří také své první desky postavili na třeskavém mixu, popových melodií, punkového nápřahu a novovlnné elektroniky. Hned po vydání debutové desky A Certain Trigger se strhl okolo kapely velký poprask.

První album shráblo dvojitou platinu za tři sta tisíc prodaných desek, kapela byla nominována na Mercury Prize a ani dalším dvěma deskám se nevedlo hůře. K dnešnímu dni rodáci z Newcastlu vydali šest řadových desek, poslední, pojmenovanou Risk to Exist, před třemi roky.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio