Březen 1939: Hlavně to rychle přejmenovat. Stovky ulic a náměstí musely změnit jméno

22. březen 2019

Při změně režimu se s nevídanou rychlostí začaly ještě v březnu 1939 přejmenovávat v českých městech a obcích ulice, náměstí i další místa veřejného prostoru. Tak jako třeba v Českých Budějovicích. 

Výnosem říšského kancléře Adolfa Hitlera vznikl 16. března 1939 Protektorát Čechy a Morava. A život jeho obyvatel se rázem změnil. Nejezdí se vlevo, ale vpravo, všude visí německé vlajky a Masarykova náměstí se mění na náměstí Adolfa Hitlera.

A nejen ta. Stovky ulic a náměstí pojmenovaných po českých i zahraničních osobnostech dostávají nová jména. Třeba v Českých Budějovicích, kde se od jara do podzimu 1939 přejmenovala více než polovina náměstí a ulic. Právě tam, krátce po vyhlášení protektorátu, se odehrává naše dokudrama...

Dokudrama napsal Lukáš Csicsely. V režii Martiny Schlegelové účinkovali Tomáš Drápela a Jiří Untermüller. Natočeno v Českém rozhlase České Budějovice. Mistr zvuku Michal Kolář.

Přejmenovávání ulic a veřejných prostranství se za protektorátu nevyhnulo ani hlavnímu městu. Oproti situaci v Českých Budějovicích, kam jsme se vydali v dokudramatu, ale mělo poklidnější průběh.

O podrobnosti se zajímal Dan Mrázek. Mluvil o nich s Markem Lašťovkou z Archivu hlavního města Prahy.

autoři: Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.