Břetislav Tureček

11. listopad 2008

V úterý byl hostem Dopoledního Radiožurnálu Břetislav Tureček, zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě. Jaké je pozadí konfliktu mezi Araby a Židy v této oblasti? Co vytýká českým médiím v souvislosti s informováním o blízkovýchodním konfliktu? A proč se domnívá, že spory Arabů a Židů nikdy neskončí? Ve středu 12. listopadu bude hostem herec Viktor Preiss.

"Pokud chceme situaci na Blízkém východě pochopit, musíme se vzdát snahy vidět ji racionálně a nahlížet ji z našeho pohledu. Je třeba se na ni podívat očima Arabů a Židů," uvozuje Břetislav Tureček. Po 2. světové válce byly do vznikajícího židovského státu ze zahraničí přivezeny statisíce Židů, kteří v něm neměli žádné kořeny. Po vzniku Izraele odešlo nebo bylo vyhnáno z různých příčin skoro tři čtvrtě miliónu Arabů, kteří se dodnes do země vrátit nemohou. A rovnost mezi Židy a Araby podle Břetislava Turečka dosud neexistuje. Takové je pozadí arabsko-izraelského konfliktu na Blízkém východě. A taková je zároveň i voda na mlýn radikálním organizacím.

Břetislav Tureček odmítá konflikt na Blízkém východě nahlížet černobíle - přestože právě to je přístup, který vyčítá například českým médiím. Ta totiž podle něj inklinují k proizraelskému pohledu na věc. Zpravodaj Českého rozhlasu zdůrazňuje, že radikálové na obou stranách pomyslné barikády představují pouhá procenta. Právě tito radikálové však určují, jakým způsobem se konflikt nadále vyvíjí. "Na obou stranách jsou rasisté, extrémisté, teroristé," upozorňuje Břetislav Tureček. "Vždy, když to vypadá, že se situace uklidní, zaútočí buď jedna, nebo druhá strana."

A jaký má Břetislav Tureček názor na to, zda konflikt na Blízkém východě někdy skončí? "Myslím si, že nikdy neskončí - na obou stranách budou stále skupiny, které se ho budou snažit rozdmýchávat a nesmíří se s žádným poklidným uspořádáním."

Moderátorka Daniela Karafiátová si s Břetislavem Turečkem mezi 10. a 11. hodinou povídala i o dalších tématech, které se vážou k jeho práci zpravodaje. Kdo jsou například sebevražední atentátníci a existuje nějaká analogie mezi nimi a bojovníky za svobodu proti nacistickému Německu? Proč tři čtvrtě Palestinců žijících v Izraeli tvrdí, že by nechtěli žít v jiné zemi, a to ani čistě arabské? A co v souvislosti se zahraničními novináři působícími na Blízkém východě označuje Břetislav Tureček pojmem stádovité chování?

Záznam celého rozhovoru s Břetislavem Turečkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio