Pálící balzám - sonda do hudby Němců z českých zemí

20. březen 2018

Velké téma historie česko-německého soužití samozřejmě nemíjí ani pořad Akademie. Tato reflektuje mladší historickou vrstvu zkracovanou obvykle na „vyhnání“ či „odsun“.

Akademie si pochopitelně neklade za cíl sledovat politickou linii, naopak chce do dějin nahlédnout prostřednictvím umělecké tvorby.

A to prostřednictvím nahrávky, která vyšla v roce 2010 a která je podle v našich luzích a hájích v podstatě známa jen několika zasvěcencům. Byla vydána Sudetoněmeckou akademií věd a umění a obsah tvoří nahrávky německých skladatelů s českými či moravskými kořeny, tato vazba zčásti platí i pro interprety a autory zhudebněných textů.

 Malinconia Ensemble Stuttgart

Akademie (výjimečně s kratší stopáží 74 minut) pak představuje jednotlivé skladby a jejich autory, tj. nestora česko-sudetskoněmeckého sbližování po roce 1989 Widmara Hadera, mariánskolázeňského rodáka Dietmara Gräfa, Thomase Schuberta i jeho slavného příbuzného Franze Schuberta, dále Gernota Grohse a Armina Rosina. Z interpretů zmiňme např. stuttgartský soubor Malinconia, kterému byla nedávno věnována samostatná Akademie.

autor: Viktor Velek
Spustit audio