Břehy a příboj – rozhlasový seriál podle švédského románu

11. duben 2012

Třídílný dramatický seriál Břehy a příboj vznikl na základě románu švédského spisovatele Eyvinda Johnsona. Jeho variace na Homérovu Odysseu z roku 1946 je viděna perspektivou člověka, který se vyrovnává se zkušenostmi z uplynulého válečného konfliktu. Morální dilema a důsledky bojů, o kterých zpětně přemýšlí hrdina Odysseus, jsou v Johnsonově díle záměrně podobné rekapitulaci, kterou byla společnost nucena učinit po druhé světové válce.

Mýtický rek se po deseti letech bloudění, které uplynulo od jeho účasti v Trojské válce, navrací na rodnou Ithaku. Bývalý vladař nachází svou zemi v nestabilní politické situaci. Manželka Pénelopé, dvacet let čekající na nezvěstného panovníka, je nucena provdat se za jednoho z mnoha nápadníků, aby byl v zemi opět nastolen pořádek. Odysseus v přestrojení za chudáka sleduje intriky, jež se v jeho zemi dějí, a které musí zastavit, ačkoliv už nemá chuť konat další hrdinské činy. Unavený válečník, znechucený mocenskými souboji, teď touží po životě obyčejného člověka.

Dílo nositele Nobelovy ceny za literaturu Eyvinda Johnsona (1900–1976) je prostoupeno humanistickými ideály a kritickým postojem autora vůči diktaturám a zneužívání jedinců v jejich prospěch. Kromě Břehů a příboje, napsal např. čtyřdílný autobiografický Román o Olofovi (1934-37), Mraky nad Metapontem (1957), Za časů jeho Milosti (1960), Po všechny dny života (1964). Jako prvnímu mu byla v roce 1962 udělena cena Severské rady za literaturu.

V překladu Josefa Michla se dramatizace románu ujala dramaturgyně Svatava Růžičková. Hudbu složil Daniel Forró, režii měl Zdeněk Kozák. V prvním dílu dramatizovaného seriálu účinkují: Odysseus (Zdeněk Maryška), Hermés (Jaroslav Kuneš), Kalypsó (Eva Gorčicová), Pénelopé (Ivana Valešová), Eurykleia (Libuše Billová), Télemachos (Tomáš Herfort), Antinoos (Zdeněk Junák), Amfinomos (Zdeněk Černín), Eurymachos (Luboš Ondráček), Melanthó (Kateřina Vaníčková), Pallas Athéna (Drahomíra Hofmanová). Inscenace byla natočena v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 1992.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.