Breakestra: Funk a soul ze syrového podhoubí americké kavárny

21. březen 2017

Losangeleská kapela Breakestra, která ve své tvorbě propojuje funk, soul, jazz a hip hop, vznikla v roce 1997 a za dobu své existence vydala čtyři alba a několik singlů.

Žánrový rozptyl skupině otevřel dveře na nejrůznější typy akcí po celém světě – a to nejen pro milovníky vintage funku a soul-jazzu: v Česku například vystoupili na Hip Hop Kempu v roce 2010 jako doprovodná kapela rappera Chali 2na.

Začátky kapely Breakestra jsou spojené s malou losangeleskou kavárnou, kde se budoucí spoluhráči seznámili při pátečních hudebních jamech. Scházela se tam různorodá společnost, kromě jazzových muzikantů také DJové, rappeři nebo tanečníci breakdance, a toto pestré podhoubí dalo stylové základy kapele Breakestra.

Zpočátku hrála kapela cover verze, ale časem se přeorientovala na autorský repertoár, který žánrově vychází z funku a soul-jazzu pozdních šedesátých a raných sedmdesátých let. Autorem většiny skladeb je frontman, multiinstrumentalista Miles Tackett, který hraje na kytaru, basu, violoncello a bicí.

Vyrůstal v hippie komunitě v Santa Monice obklopen herci a muzikanty. Díky svému otci, který byl kytarista a trumpetista, velice brzy objevil Milese Davise, Weather Report a další hudbu, která ovlivnila jeho další směřování. Za svou hudební dráhu, trvající přes dvacet let, spolupracoval například s B. B Kingem, Slyem Johnsonem nebo se zpěvačkou Macy Gray.

V úterní Čajovně zazněly ukázky ze dvou alb kapely Breakestra: Hit the Floor a Dusk till Dawn.

Spustit audio