Bramborová pohádka i bramborový horor. Hodně humoru a škrobu nabízí Viola v Kabaretní bramboračce

3. březen 2017

Hodně slovního humoru a bramborového škrobu slibuje nové kabaretní dílo z pera dramaturga Národního divadla Milana Šotka. Ten do svého autorského projektu ve Viole vstupuje také jako režisér.

Kolem jednoduché zápletky, vystavěné na neshodách mezi emotivní herečkou a nespokojeným autorem divadelních her, vystavěl inscenaci, v níž je s nadsázkou adorováno bramborové divadlo, nejplebejštější ze všech loutkařských technik.

„Dokonce roku 1913 vychází v Čechách kniha Jindřicha Veselého Bramborové divadlo, která se vývojem brambor zabývá. Velmi oceňuje, že na rozdíl od loutek vedených shora, které se chovají strojeně, kdežto maňásci navlečení na prsty můžou být mrštnější a pohyblivější,“ vysvětluje Milan Šotek.

V inscenaci Lesk a bída zemských jablek: Kabaretní bramboračka rozehrávají hlavní zápletku postavy dramatika Alfréda Rumkovského, kterého hraje Martin Zahálka, a heroiny Ellen Mandelinové, kterou ve Viole ztvárňuje Andrea Elsnerová.

Rumkovský je hrou herečky zklamán. Podle něj se pitvoří, extemporuje a svou hrou kazí jeho hru. Marii Antoinettu, přislíbenou původně Velkému divadlu, začne proto psát pro divadlo bramborové. S tím se pochopitelně odmítá smířit Mandelinová, která se v Rumkovského Antoinettě dávno zhlédla. Milan Šotek se rozhodl napsat kabaret jako divadlo na divadle. „Námět divadlo na divadle nemám moc rád jako divák ani jako autor. Ale dějiny činoherního divadla se dají vyprávět jako svár herců a autorů. Rumkovský se velice mýlí, když si myslí, že se obejde bez herců.“

03133105.jpeg

Autorská tvorba Milana Šotka, držitele Ceny Alfréda Radoka za Nejlepší původní českou hru, je charakteristická vtipnou a důmyslnou hrou se slovy. Ta vychází z důkladné znalosti tématu. „Jisté podrobnosti, jako to, že kromě základních typů A, B, C, se na pytli můžeme dočíst dívčí jméno, a jsou to skutečně brambory, Magda, Adéla, Dita, Lolita, Leila, to jsou nové poznatky, které jsem zapojil.“

Jako loutkovodiči bramborových loutek se v kabaretu nejvíce uplatňují Jiří Suchý z Tábora společně s Anitou Krausovou. Sehrají spolu celou řadu komických typů v jednotlivých skečích, které lze označit za bramborovou operetku, bramborovou pohádku nebo bramborový horor.

Spustit audio