Botanická zahrada v Rakovníku slaví 50. narozeniny. K výročí tam vykvete jedinečná rostlina

25. červen 2013

Před půl stoletím byla v Rakovníku při střední zemědělské škole založena botanická zahrada. Funguje dodnes, má na dva tisíce druhů rostlin a také jedinečnou sbírku drakovců obecných. Jejich výrazné, velké a zvláštně páchnoucí květy se objeví koncem června, vydrží ale jen několik dní, začátkem července už bude květina zase odkvétat.

„Je to výška asi tak dvanáctiletého čtrnáctiletého chlapce. Kolem lítá hodně much, to jsou masařky. Tato rostlina si totiž vymyslela zvláštní rozmnožovací strategii,“ vypráví vedoucí botanické zahrady Václav Laňka o zmijovci.

Tropická rostlina podle jeho slov zjistila, že některý hmyz nereaguje na vábnou vůni, zato zápach ho láká. „Tak ze sebe udělal takovou mršinu,“ dodává Laňka.

V botanické zahradě není zmijovec zdaleka jedinou rostlinou, která příliš nevoní. Rakovník se totiž pyšní unikátní sbírkou skoro dvaceti drakovců obecných. „Takovou kolekci, kterou tu máme, to se dá vidět zatím jen málokde,“ chlubí se Laňka.

Drakovec pochází z jižní Evropy a jeho nápadný květ bývá k vidění jen několik dní. Dosahuje velikosti 70 centimetrů, připomíná otevřenou tlamu draka a právě díky tomu získala tato rostlina svůj název.

Laňka, původně zoolog, který se téměř celý život věnoval hadům, ji poprvé viděl v roce 1969 v Makedonii. Do Rakovníka ji přivezl před několika lety z řeckých ostrovů Kréta a Sámos. Z Kypru se zase vrátil s bájnou mandragorou lékařskou, po níž velmi dlouho toužil.

Nejvýznamnější a odborníky nejoceňovanější je severní část zahrady, kde se nachází unikátní botanický systém. Na více než 450 maličkých polích roste několik stovek druhů rostlin seřazených podle příbuznosti. Je tam mimo jiné i pšenice, kterou pěstoval člověk doby kamenné.

Už od roku 1965 se o systém stará Walter Richter. Podle něj má botanická zahrada v současné době nevyčíslitelnou dendrologickou cenu.

„Celý život jsem tomu zasvětil, je to kus mého života,“ říká muž, který řadu let zahradě šéfoval. Komu předá péči o botanický systém, zatím neví, a bojí se, že se nikdo jen tak snadno nenajde.

Spustit audio