Borůvka

11. prosinec 2013

Třetí rozhledna oblasti Toulovcových Maštalí má originální konstrukci

V roce 2005 byla otevřena třetí rozhledna v Toulovcových Maštalích. Stejně jako Terezka i Toulovcova rozhledna je Borůvka takřka celá ze dřeva a jejím autorem je rovněž bývalý starosta Proseče Martin Novák. Ten navrhl originální konstrukci z křížených kmenů. Celkem 12 obvodových smrkových klád vytváří parabolický hyperboloid, sám autor ji připodobňuje k chladicí věži. Nevšední podoba inspirovala i Lesy slovenské republiky, které uvažovaly o obdobné vyhlídce na vrchu Stolica ve Slovenském Rudohoří.

Borůvka je vysoká 18,5 metrů a jméno získala podle nedalekého údolí Na Borůvčí. Z její vyhlídkové plošinY ve výšce 15 metrů je krásný výhled na celou oblast Toulovcových Maštalí, Železné hory, na Pardubice a Chrudim. Za dobré viditelnosti lze dohlédnout až do Jeseníků a na Opatovickou elektrárnu.

Praktické informace:

Lokalita: mírné návrší cca 0,5km za obcí Hluboká, cca 30km jihovýchodně od Chrudimi
GPS: 49°50'24.208"N, 16°3'44.995"E
Nadmořská výška: 461m
Celková výška: 18,5m
Výška vyhlídkové plošiny: 15m
Počet schodů: 75
Otevírací doba: Duben, říjen: sobota, neděle 10 - 16 hodin, Květen, Červen, Září: denně, pondělí zavřeno 10 - 16 hodin, Červenec, Srpen: denně, pondělí zavřeno 10 - 17 hodin, Polední pauza: 12 - 13 hodin.
Výhled: Toulovcovy Maštale, Hrad Rychmburk, Skuteč, Železné hory, Chrudim a Pardubice. Při dobré viditelnosti lze spatřit Orlické hory anebo i Praděd.

Rozhledna Borůvka


Zobrazit místo ¨Rozhledna Borůvka na větší mapě

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.