Boris Urbánek: Jazz je jedna velká řeka

18. květen 2018

Skladatel a pianista Boris Urbánek patří mezi přední české jazzové muzikanty. Jako každé nadané dítě také on prošel obdobím, kdy pro něj sezení u klavíru bylo především nepříjemnou povinností. 

Na pianu jsem měl budík, abych věděl, jak dlouho mám cvičit. A tak jsem posunoval ručičky dopředu, což mi samozřejmě u otce neprošlo, vzpomíná na svá učednická léta. Pak jsem zjistil, že když zahraju, holkám se to líbí.

Zlomem v profesním životě Borise Urbánka bylo setkání s Martinem Kratochvílem v polovině 80. let. V kapele Jazz IQ Martina Kratochvíla hrál na klávesy, které koupil od Michaela Kocába. A už plaval v jazzové řece. Hrál v kapelách s Lubošem Andrštem, Petrem Lipou, založil vlastní jazzovou kapelu TUTU, působil v Jazzovém orchestru Rozhlasu Ostrava, spolupracuje  s Vojtěchem Dykem, Michalem Žáčkem….

Po absolvování Janáčkovy konzervatoře Boris Urbánek rok učil na Lidové škole umění, což by mohla být jeho jediná pedagogická zkušenost, nebýt Letní jazzové dílny Karla Velebného, kam jezdí už dvacet osm let. Máme žáky od jedenácti do šedesáti let a vždycky je to neuvěřitelný týden mého života, usmívá se ostravský jazzman, který v těchto dnech žije především přípravami na další ročník jazzového festivalu Jazz open Ostrava 2018. 

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.