Bolí mě každé vysklené okno v mém městě, píše česká spisovatelka ukrajinského původu Marie Iljašenko v sérii Střepy

25. březen 2022

Svůj pohled na svět rozbitý válkou na Ukrajině nabídne ve druhé epizodě česká spisovatelka ukrajinského původu Marie Iljašenko. „Jedna z prvních věcí, na kterou se mě lidé ptají, je, zda je moje rodina v pořádku. Odpovídám, že na Ukrajině zůstali jen vzdálení příbuzní a přátelé – a že jsou všichni naživu. Úlevně vzdychají, protože nevědí, že teď vnímám jako svou rodinu všechny Ukrajince.“ 

Čte: Magdaléna Borová
Připravili: Daniela Vrbová, Pavel Vondra

Nevědí, že sice spím a jím, protože kdybych přestala, tak bych tím nikomu neprospěla. Ale bolí mě každé vysklené okno v mém městě. Když vidím zuhelnatělou televizní věž, cítím to v kostech a šlachách a žilách. Konečně vím, co je to psychosomatika,“ dodává spisovatelka Marie Iljašenko.

Střepy – vnímavý spisovatelský pohled na svět otřesený válkou na Ukrajině.

Poslechněte si druhou epizodu podcastu Střepy s Marii Iljašenko. Básnířka a spisovatelka žije v Praze, narodila se ale v Kyjevě ukrajinskému otci a matce s polskými a českými kořeny. Text nazvala Kyiv Calling. 

Vysíláme každé pondělí, středu a pátek v čase po 9.30. Všechny díly najdete postupně na webu Českého rozhlasu Plus a jako podcast v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související