Bokovky. O vztahu mladých svobodných žen ke starším ženatým mužům pohledem vdané ženy

24. květen 2018

„Role jsou rozdělené,“ řekla mi před dvanácti lety kamarádka a měla na mysli manželsko-milenecký trojúhelník. „Chlapi chtějí naivku, která k nim vzhlíží a o kterou mohou pečovat. Když ale nastane krize, chtějí, aby tahle naivka řešila situaci za ně.“ Krizí myslela situaci, kdy se milenecký vztah takzvaně vymkne a muž se má rozhodnout mezi manželkou a milenkou.

Před dvanácti lety se tato moje kamarádka stala jednou ze tří respondentek rozhlasového fíčru o nevěře z pohledu milenek, mladých svobodných žen, které se „nevhodně“ zamilovaly do starších ženatých mužů. Přiznávám, mám ten pořad dodnes ráda. Byl jeden z prvních, které jsem točila i stříhala digitálně, pamatuji si detailně chvíle natáčení a dodnes mám ráda Janáčkův houslový kvartet Listy důvěrné, který mi příhodně poskytl zvukový pandán k výpovědím mladých slečen – milenek.

Věra. O věrnosti a nevěře v partnerském vztahu

Tři zajíci s třema ušima

Před rokem a půl jsem začala hledat respondenty, kteří zažívají nevěru a byli by ochotní o ní na rovinu mluvit. Nikdo nechtěl. A tak jsem to řekla já. Přišlo mi to nejpoctivější, co do souznění s vkusem a etikou dokumentaristické práce. Nevěra, pobídka k hledání sebedůvěry. Pusťte si dokument o tom, jak se po ní promění svět.

I vzala jsem tento svůj pořad a po dvanácti letech jsem téma rozvinula, tentokrát z pohledu manželek. Znovu jsou tady tři trojúhelníky a znovu tři podoby lásky a velkého trápení. Nemohla jsem ani zdaleka vyčerpat všechny varianty situací, které nastanou, když se muž zamiluje do jiné ženy.

Jsem vděčná za vstřícnost a otevřenost, s jakou mi manželky vyprávěly o nejtěžších chvílích partnerského života. Mluvily jsme o mužích, milencích, milenkách a manželkách, o dětech, sobectví a důvěře. Taky o sexu, o proplakaném těhotenství, vztazích na jednu noc nebo na jedno odpoledne v týdnu. Hodně o návratech, ale taky o chvíli, kdy zazní rozhodnutí nevrátit se.

V rozhlasovém fíčru to všechno psycholog Zdeněk Smékal shrnuje a s nadsázkou vysvětluje, že by nebylo špatné vychovávat manžele k „zodpovědné nevěře“. Ta se podle něj (s odhlédnutím od zdravotních rizik) významně liší od toho, čemu se v angličtině říká „to fall in love“, tedy „upadnout do lásky“, česky zamilovat se.

„Pak člověk začíná produkovat nesmysly a ničí, co by ničit neměl.“

Arthur Schnitzler: Bakchova slavnost

03823142.jpeg

Láska, nevěra, výčitky a literatura. Jednoaktovka velkého vídeňského dramatika o manželském trojúhelníku, který svoje citové bouře řeší na salcburském nádraží mezi příjezdy a odjezdy vlaků. V hlavních rolích Ivan Trojan, Helena Dvořáková a Petr Lněnička. Poslouchejte on-line do 31. srpna 2018.

Srovnání pohledu milenek a manželek na situaci věčného trojúhelníku pro mne znamená i konfrontaci vlastního pohledu a jeho rozhlasové podoby v horizontu dvanácti uplynulých let.

Nastudoval Český rozhlas Olomouc v roce 2010. Premiéra 19. dubna 2010 (ČRo 2 Praha, 54 min).

autor: Andrea Hanáčková
Spustit audio