Boj za lepší život navzdory morálce. Havlíčkův Neviditelný v Městských divadlech pražských

5. duben 2019

Adaptaci románu Neviditelný Jaroslava Havlíčka – nejvýznamnějšího představitele tuzemského psychologického románu 20. století – režíruje v Divadle Rokoko Martin Františák. Jedná se o vůbec první divadelní zpracování tohoto Havlíčková díla z roku 1937.

Vypravěčem románu Neviditelný je inženýr Petr Švajcar, který je zároveň hlavní postavou příběhu. Jako mladý muž se snaží povznést nad poměry, ve kterých vyrůstal, a rozhodne se proto oženit s dívkou z bohaté rodiny Hajnů - Soňou. Odmítá si ale přiznat, že se chce přiženit do rodiny zatížené psychickou poruchou. Jeho ctižádost začne brzy narážet na temná zákoutí spojená s tímto rodovým prokletím a on marně vzdoruje neviditelné síle, kterou skrze svůj silně racionální přistup k životu není schopen uchopit. A to je podle režiséra Martina Františáka i jedno z hlavních témat inscenace.

Můžeme se podobně jako hlavní postava Petr Švajcar dívat na naši existenci pragmaticky a účelově. V tomto příběhu také uvidíme, k čemu asertivní krutost, která je výsostně efektivní, a to nejen v Havlíčkově románu, ale i našem světě, vede. Ten, který toto chování nedopouští, je „neviditelný všech neviditelných“. Ten ale nesoudí, stejně jako nesoudíme my. My se jen díváme, jak osud drobnými a neviditelnými krůčky pracuje.
Martin Františák

Neviditelní

Autorem dramatizace románu Neviditelný je Martin Velíšek. Ich forma románu podle dramaturgyně Marie Novákové umožní postupně vyjevovat nitro Petra Švajcara, které si on sám před ostatními obezřetně střeží.

Stavíme na konfliktu dvou světů – na jedné straně je Petr, který přichází z chudých poměrů do bohaté rodiny, a na druhé rodina, která má své podstatné problémy.
Marie Nováková

Neviditelní

Spíše než jako temný vnímá režisér Martin Františák příběh hrdiny románu Neviditelný jako tragikomický.

Život ve vile Hajnů je spíše v mnohém tragikomicky úsměvný. Až samotné jednání a běh času mění tragikomiku v krutou přízračnost, která je stejně reálná a v románu Jaroslava Havlíčka vynikajícím způsobem prokomponovaná.
Martin Františák

V hlavní roli Petra Švajcara se představí nový člen souboru Petr Konáš. Scénu a kostýmy pro inscenaci vytvořila Eva Jiříkovská, hudbu David Smečka.

Spustit audio