Boj s rakovinou mi srovnal hodnoty, vzpomíná režisér a choreograf Radek Balaš

21. prosinec 2018

Je divadelní režisér, tanečník, stepař, scenárista i choreograf. Zřejmě nejvíc ho ale lidé znají jako jednoho z porotců televizního pořadu StarDance. „Absolvoval jsem čtyři řady. A první řada byla těžký masakr. Je nesmírně těžké být na druhé straně kamery. Naučilo mě to být empatičtější k hercům,“ popisuje Radek Balaš v rozhovoru s Janem Pokorným.

Napadlo vás někdy, jak vlastně vzniká taneční choreografie? Prý je to podobné, jako když píšete báseň. „V choreografii se snažíte dospět ke stejnému výsledku. V první řadě je vždy idea. Pak přijdete na sál, pustíte si muziku, díváte se na sebe do zrcadla a zkoušíte různé typy pohybů,“ popisuje Radek Balaš.

Honoráře pobíral už v 7 letech. Profesionální dráhu začal Radek Balaš na jevišti

Radek Balaš

Radek Balaš se mohl stát úspěšným tanečníkem, nakonec u něj ale zvítězila divadelní režie. Obdivovatele Voskovce a Wericha lze přesto charakterizovat i jako scenáristu, textaře nebo choreografa, na divadelních prknech se ostatně pohybuje už od útlého věku.

Hity Heleny Vondráčkové

Za sebou má téměř 130 inscenací. A jak říká, muzikál považuje za univerzální žánr. „Jako divák si z toho vždy máte šanci vzít něco, co máte rád. A když jsou jednotlivé složky rafinovaně a profesionálně propojeny, jde o žánr, který může mít větší účinek než třeba klasická činohra. Typickým příkladem je Bernsteinova West Side Story.“

Jedním z jeho nejnovějších počinů je Trhák, který se mu povedlo převést do divadelní podoby. „Diváci se smějí od začátku do konce, takže Trhák se povedl,“ usmívá se Radek Balaš. „Momentálně už připravuju další velkou inscenaci. Oslovila mě produkce s tím, zda nechci vzít písně Heleny Vondráčkové a udělat nich hit muzikál.“

Něco podobného nedělá Radek Balaš poprvé. Za sebou už má například úspěšný muzikál Mýdlový princ s hity Václava Neckáře. Nový muzikál, inspirovaný tentokrát hudbou Heleny Vondráčkové, bude kriminální komedie, zkoušet se začíná v lednu a první diváci představení s názvem Kvítek mandragory uvidí v březnu.

Dar od pánaboha

Radek Balaš toho v životě už zkrátka zvládl hodně. Kromě profesních úspěchů má ale za sebou i něco mnohem cennějšího, a to úspěšný boj s rakovinou. „Prošel jsem si peklem. Pokud z toho ale vyváznete živí, naprosto vám to srovná hodnoty,“ shrnuje.

„Všechen čas po své rakovině beru jako bonus, jako dar navíc od pánaboha. Každou novou vteřinu svého života si užívám.“

autoři: Jan Pokorný , als

Související