Bohuslav Martinů: Kompletní díla pro housle a orchestr /2. část/

15. únor 2019

Čtyřdiskový komplet vydaný před několika dny v Londýně u příležitosti letošního 60. výročí úmrtí Bohuslava Martinů. Poslechněte si recenzi Petra Vebera.

(…) Cudný, ale obsažný tón, to je základní znak hry houslisty Bohuslava Matouška na violu. Je skvělé, že do kompletu koncertantních houslových skladeb Bohuslava Martinů zařadil i tu jedinou violovou, Rapsodii-koncert, výrazně melodickou a nostalgicky zabarvenou kompozici z roku 1952, stojící na počátku skladatelova posledního tvůrčího období. (…) Bohuslavu Matouškovi viola sluší, i když na ni běžně nehraje. Není typem okázalého virtuosa, ale spíše typem poctivého služebníka, který je jako instrumentalista i jako muzikant skvěle vybaven, ale nestaví to na odiv. Slouží primárně a s naprostou samozřejmostí hudbě a kráse v ní obsažené. Hudbu Bohuslava Martinů má osobně rád, má ji prožitou a zažitou - a je to na jeho přirozeně, vyrovnaně a klidně vyznívající interpretaci poznat. (…) Hudbu čtyřdeskového alba s desítkou houslových skladeb, jakkoli pocházející ze dvou desetiletí a tedy různorodou, spojuje výrazný a snadno rozpoznatelný a zapamatovatelný skladatelský rukopis - a neméně výrazně ji propojuje a charakterizuje i přístup a výraz houslisty, který hraje kultivovaně, nenápadně a pokorně, aniž by to ovšem znamenalo slevování z krásného svítivého tónu nebo virtuózní techniky. (…)

Nahrávka vyšla u labelu Hyperion Records.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.