Bohuslav Martinů: Kompletní díla pro housle a orchestr /1. část/

12. únor 2019

Čtyřdiskový komplet vydaný před několika dny v Londýně u příležitosti letošního 60. výročí úmrtí Bohuslava Martinů. Poslechněte si recenzi Petra Vebera.

(…) Houslista Bohuslav Matoušek se na počátku 21. století rozhodl nastudovat a natočit všechny orchestrální skladby tohoto autora, v nichž figurují sólové koncertantní housle. Je jich celá desítka z let 1936 až 1953, počítáno i s několika dvojkoncerty, k tomu přistupuje ještě Rapsodie-koncert pro violu a orchestr. Bohuslav Matoušek suverénně zvládá i takové vystřídání nástroje – menších houslí za větší violu. (…) Britské vydavatelství Hyperion uvedlo nyní na trh box s nahrávkami, které Matoušek natočil v polovině prvního desetiletí 21. století v pražském Rudolfinu. Postupně vyšly čtyři jednotlivé kompaktní disky, získaly několik ocenění, mimo jiné Gramophone Choice. (…)

Nahrávka vyšla u labelu Hyperion Records.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.