Bohuslav Martinů: Julietta

22. leden 2015

Jedno z nejvýznamnějších operních děl Bohuslava Martinů - Julietta aneb Snář - vysíláme na Vltavě v souvislosti se stým výročím narození Vítězslavy Kaprálové.

Vysíláme 24. ledna ve 20:00.

Ne proto, že by snad dílo přímo inspirovala, ale když ji jako svou žačku a umělecky i lidsky spřízněnou duši definitivně ztratil, vzpomínal právě na postavu Julietty, vysněné a nedosažitelné ženy. Byla půvabná, inteligentní, zaujala řadu významných mužů, kteří byli okouzleni její nenuceností a bezprostředností, stejně jako jejím nepochybným talentem.
Martinů mezi ně patřil také. Byla mu představena při návštěvě Prahy v dubnu 1937, oba čekaly tři roky kratičkých setkání a vroucných dopisů. Kaprálová, krátce provdaná za Jiřího Muchu, zemřela ve Francii v pouhých 25 letech.

Na Vltavě se znovu vrátíme k památné nahrávce Jaroslava Krombholce z roku 1964 s Marií Tauberovou v titulní roli a s Ivo Žídkem v roli Michela. Další informace o skladbě a zejména o jejích dalších nahrávkách a světových uvedeních doplní muzikolog Aleš Březina.

Logo

Nahrávka Julietty pod taktovkou Jaroslava Krombholce je dodnes považována za nepřekonatelnou. Lyrický soprán Marie Tauberové na vrcholu umělecké dráhy vtiskl této roli ten pravý a nenapodobitelný nádech snivosti a citovosti.

Jaroslav Krombholc jako dirigent mohl vycházet i z pojetí Václava Talicha, který dirigoval v Národním divadle na konci 30. let premiéru. Na nahrávce jsou ovšem skvěle obsazeny všechny role, počínaje ústředním Michelem Ivo Žídka až po role nejmenší - je to díky tehdejšímu souboru opery Národního divadla.

Za pozornost stojí, že se Julietta v posledních deseti letech dostala na několik světových festivalů a do operních domů včetně toho v Paříži. Osudy těchto uvedení připomene v průvodním slově Aleš Březina, který většinu z nich viděl, anebo je dokonce jako ředitel Institutu Bohuslava Martinů a znalec Martinů díla pomáhal do repertoáru prosadit.

Spustit audio