Bohumil Hrabal: Divní lidé. Figurky z kladenských hutí v příběhu známém i z filmu Skřivánci na niti

Syrová každodenní skutečnost v kladenských hutích po únoru 1948. Prózu ze sbírky Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet čte Igor Bareš. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Igor Bareš
Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: 2008

Ve vydání pořadu Pokračování za pět minut s datem 16. srpna se vydáme do kladenských hutí:

„Směnový mistr Podracký vstupoval do pásu za pásem, slunce pruhovalo jeho montérky, prošel třetí oddělení, čtvrté, vcházel do modrých tunelů příšeří, a zase do jasných, šikmých laťáků slunce, které ve zlatých tkalounech a pentlích pramenilo z pootevřených víček žaluzií, větracích věží cáglágru. Teď kráčel podle tichých brusek, karborundových kotoučů visících na zaprášených řetězích. U prohlížecího stolu seděli na lavicích brusiči, někteří leželi na šikmých prknech se zdviženým kolenem a paží založenou za hlavou jak hercoví kluci a filci. „Tak jste vzkázali,“ řekl směnový mistr, „že nepojedete. Jak si to představujete?““

Tak začíná jedna z povídek sbírky Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet Bohumila Hrabala. Prózy v ní obsažené zaznamenávají syrovou každodenní skutečnost v kladenských hutích po únoru 1948. Vedle ocelářských dělníků vystupují v povídkách Hrabalovy knihy jak přesvědčení i papíroví komunisté, tak zejména příslušníci „poražených tříd“ a zproletarizované inteligence (bývalé profese fungují v textu často jako přezdívky jednotlivých postav, např. Prokurátor, Kavárník, Kněz, Mlíkař), na šrotišti fabriky pracuje skupina trestankyň. Ústřední povídka Divní lidé zachycuje tuto pestrou společnost v okamžiku, kdy se rozhodla protestovat proti zvýšení plánu. Právě tehdy na jejich působiště přijíždějí filmaři hodlající natočit „budovatelskou svačinu“ s diskusí o nových zprávách z tisku.

Na podkladě těchto povídek vznikl rovněž film Jiřího Menzela Skřivánci na niti.

autor: jvk
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.