Bohemia JazzFest začíná oblíbencem Rudyho Linky, kterého před 50 lety propásnul

11. červenec 2016

Na pražském Staroměstském náměstí začíná putovní festival jazzové hudby Bohemia JazzFest. Do 19. července nabídne zdarma koncerty na náměstích sedmi českých a moravských měst.

Letos se JazzFest koná již po jedenácté. Jakých bylo těch uplynulých deset ročníků?

Deset let se zdá jako dlouhá doba, ale hrozně rychle to uteklo. Myslím, že jak je člověk starší nebo začne něco dělat, všechno utíká hrozně rychle. Od začátku jsme měli slavná jména, což je možná ten problém – kam jít dál? Každý rok se snažím udržet vysokou laťku, kterou jsme nastavili hned od prvního ročníku. Slavných jmen ubývá, a to velice rychle. Legend nepřibývá, legendy jen ubývají. Internet, který měl způsobit to, že se objeví daleko více známých lidí, funguje opačně. Je daleko víc lidí, kteří se snaží, ale nikdo je nezná.

Bohemia JazzFest 2016
Praha 11. – 12. 7.
Liberec 13. 7.
Brno 14. – 15. 7.
Tábor 16. 7.
Písek 17. 7.
Plzeň 18. 7.
Domažlice 19. 7.

Jakou pověst má váš festival ve světě?

Loni jsme dostali úžasný dárek k desátému ročníku. Vyšel článek v londýnském vydání The Wall Street Journalu. Vydal deset tipů, kde stojí za to se v létě zastavit – a my jsme byli na prvním místě. Musím říct, že to mě hrozně potěšilo. Měl jsem najednou pocit, že si někdo všimne toho, když se snažíte a děláte něco upřímně a co nejlíp. Od té chvíle nám neustále nějaké cestovní kanceláře posílají e-maily, kdy bude festival, kdo bude hrát. Nevíme to ale až do května, musíme shánět sponzory, organizátory, není to vůbec jednoduché. Program je známý až na začátku června.

Bude v něčem letošní 11. ročník odlišný od těch předchozích?

Máme vždycky výborný program, proto nemůžu říct, že letos to bude jinak. Co je jiné, je festivalový nápoj. Vždycky to byla partnerem festivalu nějaká velká společnost, ale letos máme deset malých pivovarů, což se mi hodně líbí. Festival vidím podobně – nabízíme lidem, aby přišli ochutnat hudbu. Celý festival je na tom založený. Líbí se mi, že letos poprvé to bude i s nápojem.

Jak objevujete nové interprety? Kde jste se například dozvěděl o kubánském Harold Lopez-Nussa Triu?

Je to trio, které se stane slavným během několika let. Žiju v New Yorku a všichni tihle nadaní lidem tímto městem projdou. Oni mají stejného agenta jako já, který mi hned zavolal: „Tady je výbornej člověk, kterýho musíš slyšet, taky už vyhrál spoustu cen.“ Nemůžu říct, že bych hráče nějak aktivně vyhledával. Jako muzikant neustále někde hraju, objíždím svět a poslouchám, lidi mi dávají svoje CD. Interpreti se tak ke mně dostávají úplně organicky.

Kdo je letošní největší hvězda?

Saxofonista Charles Lloyd. Domlouváme se už asi šest let, vždycky to nějak na poslední chvíli nevyšlo nebo jsme neměli peníze. Letos všechno klaplo perfektně, vystoupí v Praze na zahajovacím koncertu, který bude v pondělí 11. července natáčet Česká televize. Už s ním točili, když hrál v Lucerně v roce 1967. Mně bylo sedm let, bydlel jsem kousek od Lucerny a tehdy mi bohužel o jeho koncertně nikdo nic neřekl. Stále mě to mrzí. Charles má i dneska úžasnou kapelu. Je mu 78 let, je to vůbec první jazzman, který prodal přes milion desek – to bylo v roce 1966. Jeho skladba Forest Flower byla i při délce přes 17 minut hit amerických hudebních žebříčků. Dneska už si nedokážu představit, že by někdo hrál něco tak dlouhého. Charles byl také první, kdo udělal takzvaný cross-over. Nahrál desku s Beach Boys nebo Doors, vůbec nerozlišoval hudbu na kategorie, ale hrál se všemi, o kterých byl přesvědčený, že dělají dobrou hudbu. A to se mi na něm hrozně líbí. Dokonce na jeho poslední nahrávce on hraje písničky Bob Dylana.

autoři: Daniel Jäger , Martin Luhan , Karel Kratochvíl
Spustit audio