Blízký záběr

7. únor 2002

Dnes má premiéru film Doma Rotheroa Můj Bratr Tom, který si nedělá nárok na to stát se hitem, ale být "jen" působivým filmem.

Známý je z tvůrců filmu Můj bratr Tom jedině kameraman Robby Müller, který spolupracoval s Larsem von Trierem, Jimem Jarmuschem nebo Wimem Wendersem. Sám režisér Dom Rotheroe v žánru celovečerního hraného filmu debutuje, od divadla přišli ke svým filmovým šancím mladí britští herci Jenna Harrisová a Ben Whishaw a scenáristka Alison Beeton-Hilderová v našich krajích není, při vší úctě, také žádným pojmem. Takže se nám naskýtá šance pozorovat zcela nové přísliby.

00048880.jpeg

Film vypráví neradostný příběh mladé dvojice Jessiky a Toma. Tom je zneužívaný a týraný mladík, který nachází klid jedině v lese, který "je celý dobrý" na rozdíl od města, kde žije ve spokojenosti i rodina Jess (čím dál tím méně spokojené) a jejích nevýrazných spolužáků. Vášeň dvou dušiček vystrčených na okraj nemůže prorazit pokrytectví, odcizení a neupřímnost města a všech, kdo v něm žijí. Pro město jsou "dvojčata" Tom a Jess nepřizpůsobiví a problémoví.

Můj bratr Tom se zaobírá ne právě novým tématem silné, vášnivé lásky kontra prostředí, které o to chorobnější (a deformovanější), oč uhlazeněji se tváří. Cinemart dává navíc film do české distribuce s interpretujícím sloganem "Nic ti neublíží, když se nedáš". Rotheroe určitě točil se záměrem nechat diváka přemýšlet o tom, jak to udělat, jak se nedat. Jak se nedat, když prosit o pomoc znamená zbytečně se ponižovat, vysvětlovat znamená zbytečně se namáhat. A jak žít, případně jak zemřít, aby to byla jen vaše věc. Sledujete zoufalý boj jedné dvojice, jejichž problémy zapřičiňuje sobectví jejich nejbližšího okolí. Mělo by vás to dotlačit k úvaze, jak jste na tom vy sami s pochopením pro různost lidí ve svém okolí.

00048881.jpeg

A vlastně jsem už vyjmenoval všechno. Film netočily hvězdy, takže nepotáhne. Je poměrně chmurný a nutí vás přemýšlet, takže si musíte dobře rozmyslet, zda do toho po slunném únorovém dni opravdu jdete.

Přesto to risknete? Uvidíte zblízka, zrnitě a trhavě zaznamenaný příběh o lásce, který z vás neždímá slzičky. Bude se vám zdát, že nervní digitální kamera možná nedosahuje promyšlených efektů Tance v temnotách, který také natáčel Robby Müller, ale dobře jde za hrdiny (tak jako jste měli jít vy) a nebála se nehezkých detailů (ty jste si měli uvědomit) a byla dobrým okem pro vaše vnímání. Pochybuju, že byste si po filmu říkali: "Na to jdu ještě aspoň jednou." Uvidíte dobře vybrané obličeje, uvolněné herectví na základě scénáře, který přináší několik invenčních momentů. Snad můžu prozradit hned ten úvodní: Tom se zjeví v životě Jessiky seskokem z hořícího stromu, vystraší ji a vzbudí v ní zájem. A příběh může začít.

00048882.jpeg

Můj bratr Tom (My brother Tom, GB, 2001) Režie: Dom Rotheroe, scénář, Dom Rotheroe a Alison Beeton-Hilderová. Hrají: Jenna Harrisová, Ben Whishaw, Adrian Rawlins a další. Česká premiéra 7.2.2002, distribuce Cinemart.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio