Blackstar. Nové a poslední album Davida Bowieho

14. leden 2016

Album Davida Bowieho Blackstar je zhudebněnou zkušeností z blížící se smrti.Je proto zřejmé, že nemůže být veselé. Není. Na druhou stranu nevyjadřuje ani skleslost nebo depresi. Smrt se zde vznáší v duchu pop kultury trochu hororově, v duchu sience fiction, trochu snově až pohádkově. Producent alba a dlouholetý Bowieho přítel Tony Visconti poznamenal, že jeho smrt byla uměleckým dílem.

Písně posledního alba Davida Bowieho Blackstar se vyznačují hybnější rytmikou, nad níž se vznáší plynulejší a mírně těkavá melodika. Sound mají na svědomí američtí muzikanti středního věku:univerzální bubeník Mark Guiliana,jazzový baskytarista Tim Lefebvre a jazzový kytarista Ben Mondera školený hráč na klávesové nástroje Jason Lindner, který má rád i elektroniku, Latinu a nejrůznější fúze.V mnoha skladbách je dominantní saxofon Donny McCaslina, který se školil v kapele svého otce jazzového vibrafonisty už od svých dvanácti let.Aby vše dobře sedlo dohromady a dávalo hudebně a obsahově smysl, nad tím vším bděl producent Tony Visconti, který s Bowiem spolupracoval už od jeho druhého alba Space Oddity, které bylo vydáno v roce 1969. Včetně toho předposledního The Next Day z roku 2013.Co vám nejvíce utkvělo v paměti z tvorby Davida Bowieho?Asi bájná postava vesmírného mutanta Ziggyho Stardusta z první poloviny 70. let,nebo taneční klip a album Let´s Dance z roku 1983?Nebo předzvěst nové vlny rocku v podobě alb Law a Heroes z roku 1977? V písničce I Can´t Give Everything Away, Nemůžu dát všechno pryč, Bowie shrnuje:

03542750.jpeg

Seeing more and feeling lessSaying no but meaning yesThis is all I ever meantThat´s the message that I sent

02866228.jpeg

Čili, volně přeloženo, něco jako:Vidět víc, cítit míňmluvit ne, znamenat anoto je vše, co jsem chtělvzkaz, který jsem poslal.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio