Bitva na kopci a Bludiště. Dvě hry k devadesátinám Ladislava Smočka

23. srpen 2022

Ladislav Smoček slaví devadesáté narozeniny. Více než pět dekád patří tento režisér k nejvýraznějším a nejdůležitějším osobnostem české divadelní scény, kterou dlouhodobě formuje a spoluvytváří. Stál u zrodu divadla Činoherní klub, kde měla v roce 1966 premiéru aktovka Bludiště v autorově režii. Hra Bitva na kopci vznikla o rok později pro Československý rozhlas. 

Ladislav Smoček: Bitva na kopci
Režie:
Josef Červinka
Dramaturg:
Jaromír Ptáček
Osoby a obsazení: Olin (Josef Vinklář), Lucinka (Jarmila Smejkalová), Fidel (Ilja Racek) a Astrid (Jana Andresíková).
Natočeno: 1967

Ladislav Smoček: Bludiště
Režie: Ivan Chrz
Dramaturgie: Klára Novotná
Hudba: Michal Rataj
Osoby a obsazení: vrátný (Michal Pavlata), muž (Ivan Trojan), voják (Viktor Dvořák), dívka (Veronika Kubařová), první dáma (Naďa Konvalinková), druhá dáma (Květa Fialová), venkovan (Jan Skopeček), přírodovědec (Jaroslav Slánský), postava (Radek Holub) a mladá žena (Andrea Elsnerová).
Natočeno: 2013
 

Výlet do bouří vztahů i labyrintů duší si s rozhlasovými inscenacemi Smočkových her můžete udělat v rámci Českého léta na Vltavě.

Bitva na kopci

Nedělní výlet dvou mladých žen a dvou mladých mužů do přírody slibuje vše jiné než bouři, ve kterou se siesta proměňuje a kterou končí, a to v doslovném i přeneseném slova smyslu. Ta přírodní bouře však zdaleka není tak pustošivá jako ta mezi výletníky. Zpočátku banální spor přerůstá v dogmatické lpění na vlastním mylném názoru, v touhu ponižovat, v potřebu vydávat vlastní ješitnost za pevnost charakteru.  

Bludiště

„Pokus o interview před vchodem“, jak sám autor svou hru v podtitulu přiblížil, vyrůstá ze setkání zatrpklého vrátného, střežícího vchod do bludiště a vpouštějícího návštěvníky pouze dovnitř, s mužem, který se vydělí z poslušného stáda příchozích a začne se pídit po zákonitostech bludiště a jeho smyslu. V rozhlasové inscenaci excelují Ivan Trojan a Michal Pavlata.

autoři: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby , Klára Novotná
Spustit audio

Související