Biomedicínské modely, poranění míchy

12. leden 2015

Spolupráce českých a amerických vědců umožňuje na unikátním modelu miniaturních prasat z Liběchova hledat a zkoumat nejvhodnější postupy transplantace kmenových buněk do poraněné míchy, které by mohly dát určitou naději pacientům po úrazech páteře.

V Ústavu živočišné fyziologie a genetiky Akademie věd v Liběchově vytvořili už před časem jedinečný biomedicínský model miniaturních prasat pro výzkum možností léčby různých onemocnění. Mezi jiným dlouhodobě úzce spolupracují s Kalifornskou univerzitou v San Diegu na výzkumu možností, jak napravit poranění a poškození míchy. Jak známo, úrazy míchy vedoucí k ochrnutí jsou zatím pro medicínu tvrdým oříškem.

Liběchovští a američtí badatelé konkrétně používají kmenové buňky, ze kterých se mohou později vytvořit buňky nervové, aplikují je do poškozeného místa v míše miniaturních prasat a sledují, nakolik úspěšně tam dané buňky přežívají a jestli ovlivňují pohybové a dalších funkce zvířat. V těchto dnech navštívil liběchovské vědce profesor Martin Marsala z Kalifornské univerzity, aby společně zahájili další sérii experimentů.

autor: Jana Olivová
Spustit audio