Bezbranné a bezradné ženy ve víru neuspokojivých vztahů v povídkách Katherine Mansfieldové

10. prosinec 2021

Její citlivé porozumění pro složitosti moderního života i pokorná úcta k lidem připomínají ruského spisovatele A. P. Čechova. Anglická spisovatelka novozélandského původu Katherine Mansfieldová zaujímá významné postavení mezi předními tvůrci moderní povídky. Cizinec, Moderní manželství a další z jejích drobných psychologických próz poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Cizinec
Překlad: Aloys a Hana Skoumalovi
Účinkují: Karel Bartoň, Jaroslav Kuneš, Iva Valešová a Ivana Valešová
Režie: Eva Řehořová
Natočeno v roce 1998.

Její první ples
Překlad: Aloys a Hana Skoumalovi
Účinkuje: Ljuba Krbová
Režie: Maria Křepelková
Natočeno v roce 1997.

Hodina zpěvu
Překlad: Aloys a Hana Skoumalovi
Účinkují: Taťjana Medvecká, Jaromír Husák
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno v roce 2001.

Den pana Zvonimíra Páva
Překlad: Aloys Skoumal
Účinkuje: Josef Bek
Režie: Jan Lorman
Natočeno v roce 1977.

Moderní manželství
Překlad: Aloys a Hana Skoumalovi
Účinkuje: Alexej Pyško
Režie: Maria Křepelková
Natořeno v roce 1995.

Spisovatelka Katherine Mansfieldová (1888–1923), která dnes bývá řazena mezi nejvýznamnější tvůrce moderní povídky, se narodila na Novém Zélandu. Ve svých devatenácti letech ale odešla do Londýna, kde se pohybovala v bohémských kruzích modernistických spisovatelů. Přátelila se například s D. H. Lawrencem nebo Virginií Woolfovou. Ta o ní prý prohlásila, že byla jediným spisovatelským talentem, na který kdy žárlila. Vdala se za literárního kritika a spisovatele Johna Middletona Murryho, ale ve svých denících popisuje i vášnivé lesbické vztahy. Společně s manželem se podíleli na vydávání avantgardní literární revue The Rhythm a časopisu The Athenaeum. V 34 letech podlehla Katherine Mansfieldová tuberkulóze.

Zanechala po sobě básně a zejména povídky, drobné obrázky z všedního života, napolo dramatické, napolo lyrické zkratky příběhů, často zaměřené k důležitému, přesně odpozorovanému detailu. Inspiraci čerpala převážně z vlastních bohatých zážitků, ale velký vliv na její tvorbu mělo dílo Antona Pavloviče Čechova. Své hrdiny a hrdinky zachycuje s psychologickou jemností uprostřed všednodenního života, ve kterém se – většinou marně – snaží dosáhnout splnění svých snů. Často se obírá námětem bezbranných a bezradných dívek a žen.

autoři: Dominik Mačas , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související