The Best Of Tour 2006

7. březen 2006

Čtvrtstoletí svého sólového působení v hudební branži oslaví Miro Žbirka koncertním turné "The best of tour 2006". Miro Žbirka se v pop-music poprvé objevil v roce 1976 jako zpěvák a kytarista skupiny Modus, kde začínal společně s Marikou Gombitovou, s Modem také přišly první úspěchy. Jako první Zlatá lyra za Lehotského píseň "Úsmev", a ani ostatní na sebe nenechaly dlouho čekat. Modus se stal jednou z nejpopulárnějších slovenských kapel a produkoval jeden hit za druhým.

Miro s kapelou Modus absolvoval řadu koncertů a nahrál s ní také tři alba. Touha po skládání vlastních písniček však nabyla vrchu a v roce 1980 vydal první sólové album "Doktor sen" u nakladatelství Opus. Zazněly v něm mimo jiné hity "V slepých uličkách" či "Balada o poľných vtákoch". Po tomto sólovém úspěchu se Miro s Modem rozloučil a založil vlastní kapelu Limit, která byla více zaměřená na rock. Druhé sólové album "Sezónne lásky" v roce 1982 zaznamenalo obrovský úspěch a definitivně tak završilo Mirův přechod na sólovou dráhu, jejž ještě osladila nemalá popularita získaná písněmi "Biely kvet" nebo "Atlantida", které z rádií zněly téměř neustále.

Meky Žbirka

Počet Mekyho úspěchů neustále vzrůstal, jako první slovenský zpěvák získal hudební cenu Zlatý slavík v kategorii nejpopulárnější zpěvák a porazil i mužskou stálici této soutěže Karla Gotta. O dvacet let později v roce 2002 si toto vítězství zopakoval, tentokrát ovšem na Slovensku, navíc ve stejném roce získal jeho duet se zpěvačkou Marthou "Čo bolí, to prebolí" titul hit roku.

Ani čvrtstoletí účinkování neubralo Mekymu na kvalitě, nasazení a popularitě, na Slovensku sbírá jedno ocenění za druhým (3x Slovenský slavík, 5x Osobnost televizní obrazovky, 1x Aureol). S přibývajícími léty přichází další a další generace fanoušků, a tak i jeho poslední alba "Meky", "Modrý album" či "Dúhy" patří k nejprodávanějším mezi produkty českých a slovenských umělců.

24. února odstartoval Meky v Prešově koncertní turné The Best Of Tour 2006, kterým chce ve dvanácti největších slovenských městech oslavit čtvrtstoletí své umělecké kariéry a po slovenském turné bude následovat řada koncertů v Česku. "Na koncertech projdeme všechna období od mé první desky s kapelou Limit až po současné album Dúhy," upřesnil Žbirka. Jako host stane vedle Mekyho na pódiu slovenská zpěvačka Zuzana Smatanová. "Na každém koncertu představím speciálního hosta, který se mnou spolupracoval. Chci pozvat i Davida Kollera nebo Laco Lučeniče," dodal Žbirka.

Meky Žbirka - turné Ostrava 2002

Na některém z koncertů by se měli objevit i umělci ze seskupení Meky Revival, kteří přezpívali Žbirkovu Baladu o poľných vtákoch z jeho prvního sólového alba "Doktor Sen". "Písnička Balada o poľných vtákoch vznikla jako pocta Mekymu, jelikož letos tomu bude právě pětadvacet let, kdy se vydal na sólovou dráhu. Rozhodli jsme se, že touto písní vzdáme hold našemu slovenskému zpěvákovi a zároveň podpoříme jeho velké turné," vysvětlil Julo Viršík, který spolu s Juliem Kurucem a společností HIT Production stojí za nápadem oživit jednu z nejhezčích slovenských balad a zároveň organizují nejnovější Žbirkovo turné.

Kontakty: www.zbirka.cz, www.zbirka.sk

The Best of Tour 2006

24. 2. Prešov - ŠH
26. 2. Michalovce - ŠH
27. 2. Košice - Cassosport
2. 3. Lučenec - ŠH
3. 3. Banská Bystrica - ŠH
5. 3. Ružomberok - ŠH
6. 3. Prievidza - ŠH
8. 3. Žilina - ŠH Bôrik
9. 3. Trenčín - ŠH
12. 3. Nitra - PKO
13. 3. Trnava - ŠH
15. 3. Bratislava - NTC

autor: Jakub Leníček
Spustit audio