Berta Laufrová: Kamenná fantazie. Příběh největšího sochaře českého baroka Matyáše Bernarda Brauna

24. únor 2024

Před 340 lety se narodil Matyáš Bernard Braun (24. 2. 1884 – 15. 2. 1738), jeden z nejvýznamnějších představitelů českého barokního sochařství. Rozhlasová hra Kamenná fantazie líčí jeho osudy a zároveň přibližuje i atmosféru protireformace v první polovině osmnáctého století. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Matyáš Braun (Michal Dlouhý), Dominik Braun (Jan Potměšil), Hrabě Špork (Radovan Lukavský), Hraběnka Šporková (Simona Stašová), Mnich (Boris Rösner), tovaryš Severin (Pavel Vondra), Provinciál jezuitů (Miloš Hlavica), kameník Petera (Antonín Molčík) a Alžběta (Miroslava Pleštilová)
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: 1997

Ve hře nejde jen o střety s mocí světskou i církevní, ale také o konflikt tvořivosti a pouhé zručnosti, geniálního talentu a solidního, ovšem vyšším smyslem neposvěceného řemesla. Na příběhu dvou bratrů tak můžeme sledovat nelehký úděl skutečného umělce i jeho sochařského „Salieriho“.

Redaktorka a spisovatelka Berta Laufrová (1921–2008) se ve svých povídkách často věnovala osobnostem i odkazu mecenáše Františka Antonína hraběte Šporka a sochaře a řezbáře Matyáše Bernarda Brauna. Spolupracovala na scénáři pro celovečerní hraný film o životě sochaře a jeho mecenáše. Napsala sbírky povídek Život na Kuksu očima hofmistra Seemana a Příběhy hraběte Šporka.

Spustit audio

Související