Berounko, ahoj! Plavba od kostelíka svatého Jiří k Rozvědčíkovi

4. červenec 2022

K létu patří cestování, pěšky, na kole, autem. Tamara Salcmanová a Miroslav Buriánek, autoři jedné ze sérií Výletů s Vltavou, si vybrali plavbu po řece Berounce.

Chceš-li být šťasten hodinu, tak se opij. Chceš-li být šťasten tři dny, tak se ožeň. Chceš-li být šťasten celý život, staň se rybářem.
Přísloví

A autoři pořadu doplňují: „Chceš-li být šťasten ještě déle, spluj si Berounku alespoň po rozhlasových vlnách. Berounko, ahóóój!"

Připravili: Připravili: Tamara Salcmanová, Miroslav Buriánek
Natočeno: 2019

Na soutoku dvou řek

Plavbu začali v Plzni-Doubravce na soutoku řek Úslavy a Mže u kostelíka sv. Jiří. Magické místo se starobylým kostelíkem, který byl údajně založen svatým Vojtěchem v roce 992. Dveře kostela posluchačům otevírá páter Evžen Rakovský. Kostel je nejstarší dochovanou církevní stavbou na území dnešní Plzně. Jeho součástí je románská rotunda, gotické presbyterium, renesanční křtitelnice, barokní oltář.

Kostel sv. Petra a Pavla v Dolanech

Po stopách nejen Santiniho

Další den se podíváme do Nadryb, k zajímavé vile, kterou si nechal na konci 19. století postavit známý plzeňský podnikatel Josef Cingroš. Jeho kamenický závod navštívil i císař Franz Josef I. Cestou do Nadryb malé zastavení u kostela v Kostelci, jehož autorství je připisováno slavnému baroknímu sochaři Janu Blažeji Santinimu.

Přívozem na druhou stranu řeky výlet pokračuje. Dostáváme se do obce Hlince-Dolany, kde údolní nivě vévodí původně románský kostel sv. Petra a Pavla, který byl v minulém režimu odsouzen k zániku. Průvodcem historií i jeho obnovy je jeden z jeho zachránců Petr Jirásek.

Najdi si svého trilobita

Čtvrtý den rozhlasové plavby vzhůru do muzea ve Skryjích! Do světa trilobitů, jejichž objev je spojen se jménem Joachima Barrandeho posluchače zavede Radek Remar. Šikovný návštěvník si dokonce v místě bývalé šatlavy může na improvizovaném nalezišti objevit svého trilobita. Součástí muzea je expozice věnovaná blízkému hradu Týřovu, postaveného podle vzoru francouzských kastelů.

Berounka, U Rozvědčíka

Končíme u Rozvědčíka

Závěr plavby patřil kultovnímu místo spojenému se jménem Oty Pavla. Proslulá hospoda U Rozvědčíka, přívozem s půvabnou převoznicí k bývalé Proškově chalupě kde je pamětní síň Oty Pavla. Rodinné fotografie, včetně proslulé Huga na vysavači Elektrolux, kožený baťoh, který Ota Pavel dostal od svého tatínka, citace ze spisovatelových próz Jak jsem potkal ryby a Smrt krásných srnců. U zrodu expozice stála i jedna z převoznic paní Iva Vachková.

Výlety s Vltavou
Letní putování po kulturních krajinách, cesty za příběhy i uměním v pětidílných cyklech reportážního charakteru.
Vysíláme ve všední dny 8:40, v repríze pak v 16:30.

autoři: Miroslav Buriánek , Tamara Salcmanová
Spustit audio