Bernard Allison - blues opět trochu jinak

27. prosinec 2002

Leden bývá často dost mrtvým obdobím. Alespoň co se týká vydávání nových desek a koncertování. Vánoce jsou pro vydavatele, potažmo muzikanty jednou z možností jak zbohatnout, proto se každoročně koncentruje nebývalé množství novinek a následných křtů právě do časů těsně předvánočních a v lednu nastává vyvažující útlum.

Při pohledu na možnosti lednových návštěv něčím unikátních koncertů zatím zásadněji vyčnívá jen jedna - u nás premiérové vystoupení skupiny amerického bluesového kytaristy, které bude současně čtvrtým koncertem v sérii Prague International Blue Night - po Micku Taylorovi, Robbenu Fordovi a Holmes Brothers přijede 16. ledna 2003 syn bluesové legendy Luthera Allisona - Bernard Allison.

Bernard Allison

Chicagský rodák, jeden z devíti dětí bluesového mága Luthera Allisona, má vesměs "standardní" životopis budoucí bluesové legendy. Poprvé držel kytaru v deseti letech, první koncert odehrál v doprovodné kapele svého otce, když mu bylo třináct, střední školu prohrál na lokálních jazzových pódiích, netrvalo dlouho a dostal se do sfér mediálně známějších a profesionálnějších umělců (kromě členství v kapele Luthera Allisona vystupoval například s Blues All Stars Willie Dixona). Ani ve výčtu kytarových inspirací není až tak "originální" - Jimmy Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Johnny Winter. O tom, že jeho stylový záběr není omezený, snad napoví více jména George Clintona či Johnny Guitar Watsona, jistě ne nedůležitý pro hudební směřování Allisona je jeho desetiletý pobyt v Paříži. První sólové album (k tomu ho jistě motivoval i úspěch, který sklidil za hostování u svého otce - na desce "Let's Try It Again" /1989, RUF Rec./) vydal v pětadvaceti letech (názvem "The Next Generation" /1990, Mondo Rec./ už napověděl, že se, s přirozeným respektem k bluesovým kořenům, nebude bránit novým žánrovým možnostem), od té doby mu vycházejí v průměru každé dva roky nové desky. Prolínají se na nich cit pro bluesovou atmosféru s funkovým nasazením a jazzovými náladami; proplouvání mezi styly a zdravá neukotvenost mu nejsou cizí.

Pověstný je rovněž dlouhotrvajícími klubovými koncerty, které bývají pro obě zúčastněné strany nezapomenutelným zážitkem - tak alespoň hovoří promo materiály. To, že jeho premiérové pražské vystoupení (odehraje se v prostorách této hudbě nejnakloněnějších - Lucerna Music Baru) bude na naše poměry unikátní, je jisté již nyní, o jeho údajné uhrančivosti a schopnosti "dostat do kolen" ty pod pódiem i na něm, nezbyde než se přesvědčit na vlastní oči. Za předkapelu zvolila pořádající agentura Joe's Garage česko-americké sdružení, kterým ani lucernabarové pódium není cizí - David Murphy Band. Jako vánoční dárek poskytují pořadatelé dočasnou dvacetiprocentní slevu ze vstupného.

Diskografie:
The Next Generation 1990 Mondo Rec.
Hang On 1992 in-akustik/inak
No Mercy 1994 in-akustik/inak
Funkifino 1996 RUF Rec.
Born With The Blues 1997 RUF Rec.
Times Are Changing 1998 RUF Rec.
Across The Water 1999 Tone-Cool Rec.

autor: Hynek Just
Spustit audio