Belgičané jsou na svého krajana Hercula Poirota hrdí. V jeho údajném rodišti po něm pojmenovali pivo

Navoskovaný knír, malé šedé buňky a alergie na to, když ho někdo považuje za Francouze. Asi jste poznali, že řeč je o detektivovi Herculu Poirotovi. Tato slavná literární postava si vždy zakládala na tom, že pochází z Belgie. Poirotovo rodiště ale jeho stvořitelka, spisovatelka Agatha Christie, nikdy neprozradila. Přesto v Belgii leží město, jehož obyvatelé tvrdí, že nepřekonatelný detektiv se narodil právě tam.

Městečko Ellezelles je proslulé svými čarodějnicemi. I tady na náměstí před kostelem je jedna obří, květinová. To, kvůli čemu jsem ale do tohoto pětitisícového městečka přijel, se nachází ještě kousíček dál.

Čtěte také

Na jedné z místních cihlových budov je zhruba půlmetrová plastika Hercula Poirota v modrém obleku s motýlkem pod krkem a s výrazným černým voskovaným knírem. Stojí na malinkém podstavečku, na kterém je vedle jména také údajný rok jeho narození – 1850.

Belgický Cimrman

„Sošku vytvořil můj přítel Jacques Wandewattyne, který je také autorem té legendy,“ říká mi zdejší umělec Christian Pieman. „Podle ní se Poirot narodil valonskému otci a vlámské matce, jejíž příjmení bylo Van Preiová, což v překladu znamená Pórková.“

Hercule Poirot se v belgickém Ellezelles narodil podle místní legendy v roce 1850

„Jejich syn Hercules přišel podle záznamu v matrice na svět tady v Ellezelles 1. dubna 1850,“ přibližuje mi místní legendu.

Lidé v Ellezelles nijak nezastírají, že tento příběh je vymyšlený. Nikdo ho ale nikdy nepopřel, a tak tu žije dál svým životem a do zapadlé lokality na západě Belgie láká spoustu návštěvníků. Tak trochu to připomíná cimrmanovský mýtus v Česku.

Oživlá legenda

V místním muzeu, kam mě Christian zavádí, mají dokonce vystavený onen zápis z matriky, který Poirotovo rodiště v Ellezelles dokládá. „Tady je,“ ukazuje mi Christian. „Otec se jmenoval Jules Loius Poirot a matka Godlieve Van Preiová a narodil se jim syn Hercules Jacques Poirot.“

Christian Pieman osobně zná autora legendy o Poirotově narození

Jeho původ z Ellezelles nepotvrzuje jen tento věrohodně vyvedený historický dokument za sklem vitríny. Podle Christiana Piemana ho naznačuje také jeden britský meziválečný detektivní román.

Jeho autor prožil první světovou válku právě v tomto městě a inspiroval už zesnulého místního umělce Jacquese Wandewattynea k vymyšlení legendy o Poirotově rodišti.

Jak chutná Hercules Poirot?

Na základě této knihy se před pár lety na belgický venkov vypravil i asi nejznámější představitel geniálního vyšetřovatele, britský herec David Suchet.

Logo

„Byl tady a zašel se podívat i do našeho kostela,“ potvrzuje můj průvodce. „Dostal na památku také kopii originálního zápisu o narození Hercula Poirota v Ellezelles. Prohlédl si jeho sochu a ochutnal Poirotovo pivo, které vaří místní pivovar.“

Můžete si tu tak dát i pivo nazvané Hercule. Je to silný britský stout na počest země, kde slavný belgický literární hrdina působil.

autoři: Filip Nerad ,
Spustit audio

Související