Bejvávalo! Šindelář, kolář, perlař i tkadlec. Stará řemesla ožila na vrchlabské výstavě fotografií

11. únor 2024 08:21

Za atmosférou starých časů se teď vydáme do galerie vrchlabského Krkonošského muzea, které je v jednom z historických domků. Na pouť po krkonošských chalupách za mistry tradičních řemesel zve výstava fotografií Karla Hníka. Jmenuje se "Bejvávalo".

Čtěte také

Říká se, že to není jen dokument, ale že to je vyprávění o starých časech. Blanka Zázvorková není jen ředitelkou Krkonošského muzea ve Vrchlabí, ale je i kurátorkou sbírkového fondu fotografií. A vím, že tato nádherná kolekce starých řemesel už je ve vlastnictví právě Krkonošského muzea.

„Je to tak. Autor, pan Karel Hník, ji muzea ve Vrchlabí věnoval. Jde o kolekci více než 80 zarámovaných fotografií, na kterých jsou zachycena někdy už zapomenutá tradiční řemesla.“

Matěj Pochop. Sedávali jsme spolu na překládce v jeho chalupě, která už dnes není. Matěj tkalcoval kapesníky. A tady hned vedle perlařina, perlařský strojek. Kovář Vaníček, jeden z těch, kteří se podepsali na řiditelných saních rejdovačkách. Jeho výheň v chalupě v Poniklé, poříz, už hodně osahaná sekyra a staré ruce.

Bejvávalo… aneb Vzpomínání ve fotografiích Karla Hníka

„A tady šindelář Kristan při výrobě šindelů. Kolář Václav Stínil tady vyrábí saně. Košíkáři, svážení dřeva, navlékání korálků a několik jehel najednou. „Cit pro detail a trpělivost. Když zasvítí světlo tím správným oknem do světnice.

Karel Hník byl léta fotografem Správy Krkonošského národního parku, hory měl prochozené. Ale hlavně, kdyby přijel sebelepší fotograf a Krkonoše tak dobře neznal, nevěděl by, co má vlastně zachytit a neznal lidi, tak by se to asi takto krásně nezdařilo.

Čtěte také

„To určitě ne. Já z jeho vyprávění vím, že strávil spoustu hodin jen povídáním s těmi lidmi. A teprve když cítil, že je ta pravá atmosféra, že by se teď mohlo fotit, tak stiskl spoušť, vysvětluje Blanka Zázvorková.

Jak dlouho potrvá tato ojedinělá výstava? „Bude v muzeu ve Čtyřech historických domcích na Kostelním náměstí ve Vrchlabí přístupná pro všechny zájemce do 31. března 2024.

Takže si můžete o Masopustě udělat výlet do starých časů. „Určitě, ve Vrchlabí bude Masopust 13. února, takže můžete klidně i v maskách přijít na tuto výstavu. Protože průvod vyjde právě odtud, od domků, a zase se sem vrátí, dodává s úsměvem Blanka Zázvorková, ředitelka Krkonošského muzea ve Vrchlabí.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související