Beethoven, Barenboim a Bonn. Vychutnejte si Osudovou ve velkolepém finále beethovenského roku

17. prosinec 2020

Oslavy 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena vyvrcholily ve čtvrtek 17. prosince 2020, kdy si připomínáme čtvrt tisíciletí Beethovenova křtu. Velkolepým finále beethovenského roku mělo být provedení Symfonie č. IX. d moll v přímém přenosu ze Staré zasedací síně Bonnského parlamentu. Celosvětová situace stran šíření koronavirové nákazy nakonec vedla organizátory – tedy Západoněmecký rozhlas z Kolína nad Rýnem – ke změně programu i místa konání. 

Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

PROGRAM: 
L. van Beethoven: Klavírní koncert č. 3 c moll op. 37. Symfonie č. 5 c moll op. 67
Účinkují: Symfonický orchestr Západovýchodní díván, na klavír hraje a řídí Daniel Barenboim
Připravil: Vojtěch Babka
Slovem provází: Martina Kolajová

Ve čtvrtek večer se posluchači více než deseti evropských rozhlasů, Vltavu nevyjímaje, vydali do Bonnské opery, kde zaznělo – bez přítomnosti publika – provedení Koncertu pro klavír a orchestr č. 3 c moll, a Symfonie č. V. c moll zvaná Osudová. Symbolicky tak zazněly skladby, jejichž tóniny mají v předznamenání tři bé a tři velká bé se tu také spojí v jedné chvíli na jednom místě – Beethoven a Barenboim v Bonnu.

Čtěte také

Dirigent a klavírista Daniel Barenboim zůstává duší celého podniku. Obě skladby provedl a v té první zahrál i sólový part. Doprovodilo ho internacionální těleso, které před 21 lety osobně založil. Symfonický orchestr Západovýchodní díván vznikl roku 1999 nejprve jako workshop pro mladé hudebníky s ideou posílit vědomí koexistence a dialog mezi různými kulturami. Jméno dostal podle stejnojmenné básnické sbírky Johanna Wolfganga Goetha a poprvé se jeho členové sešli ve Výmaru a v Chicagu.

Základ ansámblu tvoří rovnoměrný počet členů izraelského a arabského původu, které doplňují instrumentalisté z Turecka, Íránu a Španělska. Potkávají se každé léto na zkouškách, po kterých vždy následuje mezinárodní turné.

Čtěte také

A od té doby orchestr mnohokrát ukázal, že hudba a její společné provozování dokáže lámat bariéry, do té doby pokládané za nepřekonatelné. A to se symfonickou i operní hudbou, kterou Symfonický orchestr Západovýchodní díván hrál a hraje nejen ve městech a zemích, odkud pocházejí jeho členové, ale i v Berlíně, v Miláně, ve Vídni, v Moskvě, v Paříži, v Madridu a Buenos Aires. Pravidelně se ansámbl a jeho zakladatel Daniel Barenboim objevují také na festivalech v Salzburku a v Luzernu.

Spustit audio