Bedřich Smetana: Dalibor

24. září 2015

Poslední zářijová sobota patří na stanici Vltava Smetanově opeře Dalibor v záznamu BBC. Dílo koncertně provedl 2. května 2015 v londýnském sále Barbican dirigent Jiří Bělohlávek. Prosadil je do abonentní řady Symfonického orchestru BBC, jehož byl do roku 2012 šéfdirigentem.

Vysíláme 26. září ve 19:30.

Romantická opera o třech dějstvích na německé libreto Josefa Wenziga, hraná v českém překladu Ervína Špindlera, byla poprvé uvedena 16. května 1868 v Novoměstském divadle v Praze při příležitosti položení základního kamene Národního divadla. Dirigoval tehdy sám Smetana. Jde o hrdinský tragický příběh o mstě, přátelství, lásce a rytířské cti.


Bedřich Smetana: Dalibor
Romantická opera o třech dějstvích na libreto Josefa Wenziga v českém překladu Ervína Špindlera.
Hrdinský příběh o mstě, přátelství, lásce a rytířské cti. Záznam Britského rozhlasu z koncertního provedení v londýnském sále Barbican 2. 5. 2015. Osoby a obsazení: Dalibor (Richard Samek), Milada (Dana Burešová), Jitka (Alžběta Poláčková), král Vladislav (Ivan Kusnjer), Vítek (Aleš Voráček), Beneš (Jan Šťáva) a Budivoj (Svatopluk Sem). Sbor BBC Singeres a Symfonický orchestr BBC řídí Jiří Bělohlávek. Připravil Petr Veber.

Někdy bývá připomínána příbuznost námětu s Beethovenovu operou Fidelio - i tam proniká milující žena v přestrojení do vězení, aby napomohla útěku vězněného muže. Oproti dílu vídeňského klasika ovšem Smetanův Dalibor končí smrtí obou protagonistů...

Jiří Bělohlávek během let, kdy působil v Londýně, provedl takto koncertně již několik českých oper a vždy s velkým ohlasem. Orchestru a jeho publiku přinášel vedle světové a britské hudby český repertoár soustavně i v symfonické oblasti. Pro operu Dalibor přizval na jaře české pěvce. V titulní roli odbojného rytíře se v Londýně představil tenorista Richard Samek, v úloze Milady sopranistka Dana Burešová, jako král Vladislav Ivan Kusnjer. Dále zpívali Alžběta Poláčková, Aleš Voráček, Jan Šťáva a Svatopluk Sem.

autor: Petr Veber
Spustit audio