Bedřich Golombek: Vysazená okna (12 částí)

Slaboch a zločinec, nebo utajený hrdina? Psychologický román s tajemstvím z doby osvobozování Brna na konci druhé světové války od českého spisovatele a novináře. Osmá část on-line k poslechu do neděle 21. května 2017.

Poslouchejte na Vltavě od 8. dubna do 12. května 2017 vždy v 18:30. Po odvysílání se jednotlivé díly postupně objeví také v našem audioarchivu (iRadiu), kde si je budete moci ještě po dobu jednoho týdne přehrát.

Pro poslech aktuálních dílů četby na pokračování klikněte zde.

Prozaik, reportér, fejetonista, soudničkář a novinář Bedřich Golombek (1901-1961) debutoval v r. 1919 v Lidových novinách. Nejrozsáhlejší je autorova tvorba publicistická - množství reportáží, soudniček, sloupků, kurziv a fejetonů. S žurnalistickou profesí bezprostředně souvisí také syrové dokumentární svědectví o tom, jak okupaci prožívali „lidé všedního dne“ - Co nebude v dějepise z roku1945 (třináctidílnou četbu z této knihy vysílal Český rozhlas Vltava v květnu 2014).

Hlavní postavou psychologického románu s tajemstvím Vysazená okna (1947) je mladá žena Michaela, vdova po Jiřím Kavalovském, člověku, o němž ani ona sama neví, zda byl slaboch a zločinec, či hrdina. Michaela se musí potýkat s touto otázkou sama: její pátrání a konflikty, ponižování i vítězství nad zlobou, to vše probíhá v době nejtěžších osvobozovacích bojů o Brno, v posledních dnech druhé světové války a v prvních dnech míru.

... byl konstruktérem zbrojního podniku. Pracoval na magnetronových generátorech k výrobě ultravysokofrekventních radiových vln. (...) Šlo o to vyrobit generátor, který by vysílal radiové vlny na větší dálku, než se to dařilo dosud. Tyto vlny neprostupují předmět, ale odrážejí se od něho tak, že je lze znovu zachytit. Ve válce by tento vynález sloužil znamenitě jako dokonalý zaměřovač letadel, hledač min a oko, které vidí v noci. Kavalovský a jeho skupina byli blízko cíle, když vtrhli Němci do českých zemí. Německý generál a jeho poradci uložili konstruktérům, aby na svém díle nerušeně dále pracovali, ale rychleji. (...) Konstruktéři si přísahali, že budou pracovat, jak jenom lze nejpomaleji, že zatají každý pokrok na svém díle a že výsledky své práce neodevzdají nikdy nacistům.

Vše se zkomplikovalo příchodem Němky Anemarie Krefeldové. Inženýr Kavalovský je nakonec zatčen gestapem, obviněn z vraždy Krefeldové a popraven. Byl zbabělcem, zrádcem a slabochem? Nebo byl utajeným hrdinou, který se zasloužil o to, že se významný vojenský vynález nedostal do rukou nacistům?

Účinkuje: Aleš Procházka

Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 2017.

autoři: Jiří Vondráček , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.