Beatrice Cenci na festivalu v Bregenzu. Záznam zapomenutého operního pokladu

1. září 2018

Italská šlechtična Beatrice Cenci byla v roce 1599 popravena za vraždu svého otce, který ji celý život týral a několikrát znásilnil. Opera Beatrice Cenci německého skladatele Bertholda Goldschmidta je jedním z nejkrásnějších ztvárnění legendy o ženě, která se postavila proti rodinné tyranii, tradičním institucím i zkorumpované církvi. On-line do 2. října 2018.

Berthold Goldschmidt dokončil Beatrici Cenci v roce 1950, hudba propojuje hindemithovský expresionismus s velkým melodickým cítěním. Světovou premiéru měla Beatrice Cenci při koncertním provedení v roce 1988 v Queen Elizabeth Hall v Londýně. První scénické uvedení se konalo až 10. září 1999 v opeře v Magdeburku pod taktovkou Mathiase Husmanna.

Beatrice Cenci
opera o třech jednáních
hudba: Berthold Goldschmidt
libreto: Martin Esslin
18. 7. 2018, Bregenzer Festspiele

Osoby a obsazení: Hrabě Francesco Cenci (Christoph Pohl), Lucrezia, jeho druhá žena (Dshamilja Kaiser), Beatrice, jeho dcera z prvního manželství (Gal James), Bernardo, její bratr (Christina Bock), Kardinál Camillo (Per Bach Nissen), Orsino, kněz (Michael Laurenz), Marzio, nájemný vrah (Wolfgang Stefan Schwaiger), Olimpio, nájemný vrah (Sébastien Soulès), Soudce (Peter Marsh), Princ Colonna (Lukas Hynek-Krämer), Důstojník (Jan Bochnak).

Dále účinkují Wiener Symphoniker a Pražský filharmonický sbor.

Představení řídí Johannes Debus.

autor: Boris Klepal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.