Beata Bocek proměnila zvukovou studii novozélandského skladatele v půvabnou písňovou kolekci

4. srpen 2017

Slezská písničkářka a Trevor Coleman vydávají společné album One Moment, které je výsledkem jejich náhodného setkání na opačné straně zeměkoule.

Novozélandský skladatel a muzikant Trevor Coleman měl štěstí. V příležitostné sestavě svého krajana Jona Bona, kam byl přizván na trubku, hostovala čirou náhodou jako vokalistka slezská písničkářka Beata Bocek, toho času projíždějící s baťůžkem na zádech Novým Zélandem. Občas na ulici před supermarketem vytáhla ukulele, aby potěšila kolemjdoucí a něco si přivydělala... 

Písničkář Jono Bono často pobývá v Čechách a rád spolupracuje s muzikanty z celého světa, české nevyjímaje. Bocková a Bono se tak nemohli nepotkat. A díky tomu přišla i nabídka od Trevora, který právě dokončoval třetí část své doktorské práce v oboru Musical Arts – album One Moment, Polycyclic World Music.

Chybělo mu pár textů a improvizovaných melodií do jinak hotových instrumentálních základů. Beata si dala sluchátka na uši a otevřela ústa. A výsledkem je album s překvapivou přidanou hodnotou, ačkoli pár let trvalo, než aranžmá dozrála do finální podoby. 

Štěstí měla samozřejmě i Beata. Projekt One Moment odkryl nové dimenze jejího talentu a jiný komplex hudebních stylů, který má blízko i k jazzu a vážné hudbě. A ukázalo se, že tato tvůrčí pozice jí sedí stejně dobře jako její vlastní tvorba.

One Moment – Polycyclic World Music (2017)

Trevor Coleman je jinak plodným a významným novozélandským skladatelem filmové hudby, ale i zkušeným hráčem z jazzových a rockových formací. V letech 1985–2000 žil v Německu, kde vedl vlastní kapelu a posbíral i kdejaká ocenění.

One Moment je třetí částí jeho trilogie. Je věnována world music, zatímco první část s názvem PolyKarma je věnována komorní hudbě a druhá s názvem PolyNation je zasvěcena jazzu. Vše můžete poslouchat na skladatelově webu.

Mimochodem – Trevor Coleman přijede do Prahy, i když s trochu jinou sestavou, v triu Jona Bona s kontrabasistou Petrem Tichým. Koncert proběhne v Balbínově poetické hospůdce ve čtvrtek 24. srpna.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio