Bavorský rozhlas: Nový vysílač Schönsee zlepší pokrytí DAB+ na českém území minimálně

29. listopad 2021

Nový vysílač Schönsee, který byl uveden do provozu minulý týden, zlepší pokrytí DAB+ signálem Bavorského rozhlasu na území Čech minimálně. Veřejnoprávní vysílatel to uvedl ve vyjádření pro portál Digitální rádio. Z nové kóty je šířen signál na kanálech 6C a 11D.

Jak uvedlo technické oddělení Bavorského rozhlasu pro portál Digitální rádio, přestože je vyzářený výkon vysílače Schönsee směrem do Německa přibližně 10 kW (efektivní vyzářený výkon, ERP), jedná se o doplňkový vysílač pro okolí s dosahem cca. 15 km v Německu. Směrem do ČR je vyzářený výkon snížen na plus mínus 2 kW. Z kóty jsou šířeny aktuálně signály dvou bavorských multiplexů – Bayern 11D a Oberpfalz 6C.

Pokrytí plánovaného DAB+ vysílače Schönsee/Drechselberg (automobil/externí anténa)

„Proto, ale zejména z důvodu geografické polohy (zastínění kopců na východ), je maximální pokrytí vysílače v ČR velmi omezeno na příhraniční oblast do vzdálenosti cca 10 km od hranice. Nový vysílač Schönsee nevede k téměř žádnému rozšíření pokrytí Bayerischer Rundfunk v ČR, ale také zlepšuje příjem na německé dálnici A6 až k hranicím a ne více než cca 10 km na české straně na dálnici D5 ve směru Praha,“ doplnil Bavorský rozhlas.

Vysílač Schönsee se nachází na vrcholu kopce Drechselberg východně od města Schönsee, asi pět kilometrů od hranic s Českou republikou. Zeměpisné souřadnice jsou 012° 34' 36" východně / 49° 30' 29" severu (WGS84).

autor: lukpo
Spustit audio

Související