Básník, prozaik, cestovatel, písničkář a průvodce turistů Jan Burian

5. květen 2017

Jana Vašatová, stručně řečeno matka Telefonoték, navrhla, abych na pátek pátého pátý, kdy vzpomínáme 72. výročí pražského povstání, pozvala adekvátní osobnost, nejlépe nějakého povstalce. Bez dlouhého rozmýšlení jsem jmenovala Jana Buriana.

Kdosi dobře informovaný o něm napsal, že je to muzikant, světoběžník, buditel a myslitel. A taky rebel, takže vlastně tak trochu povstalec.

Hostem Telefonotéky na výročí Pražského povstání byl proto Jan Burian - písničkář, básník, prozaik, buditel, myslitel a cestovatel; svérázný moderátor a autor dokumentárních filmů.

Jan Burian je syn českého avantgardního divadelníka E.F.Buriana a herečky a spisovatelky Zuzany Kočové, vnuk operního pěvce Emila Buriana, otec čtyř umělecky zaměřených dětí a manžel vynikající české neonatoložky MUDr. Ivy Burianové. Tento světoběžník (globetrotter) navštívil Český rozhlas druhý den po návratu z cesty po Islandu a těsně před odjezdem do Portugalska.

Nejvíc zná ovšem naši vlast: většinu života objíždí se svou směsí písní nejen českých naše města, městečka i vesnice – nejprve ve dvojici s Jiřím Dědečkem, po rozpadu tohoto populárního dua sám. A proč buditel, popřípadě myslitel? Na občasných večírcích ochotně s občany diskutuje o všem, co zajímá obě strany, včetně toho, o čem se obvykle veřejně nemluví.

Styl tohoto českého písničkáře formovala hudba v divadle jeho otce E. F. Buriana, divadlo Semafor, Randy Newman, písničkáři ze Šafránu, blues, Vlastislav Matoušek a jiní.

Letos 26. března měl Jan Burian 65. narozeniny; vysvětlil, jak a v závislosti na čem se mění v Česku písničkářství a zmínil se i o tom, proč na svém loňském CD (Jiná doba) spolupracoval vesměs s muzikanty o generaci mladšími, kteří patří k nezávislé scéně. A přece tvrdí, že je nezávislý na hudebním průmyslu.

„Chování Čechů v cizině se změnilo: málokdo už ráno krade ze švédských stolů," i to jsou jeho povzbudivá slova. S humorem vpravdě burianovským pak stručně sdělí, v čem dále jsme světoví.

autor: jak
Spustit audio