Básnický festival zvučných jmen

9. říjen 2002

Vernisážemi hned několika výstav výtvarných děl našich básníků a prozaiků (I.Wernische, M.Šandy, M.Salavy, T.Přidala, M.Huptycha a L.Kundery) začne 9. října v Olomouci druhý ročník mezinárodního básnického festivalu Poezie bez hranic.

Nejvíce akcí festivalu - včetně úvodního galakoncertu, na němž vystoupí např. komorní rockové trio Vl.Mišíka se zhudebněnými texty J.Kainara, V.Hraběte a P.Šruta - se bude odehrávat v pavilonu E na Výstavišti Flóra.

Klasik polské literatury Bohdan Zadura

Kromě mnoha českých básníků, hudebníků a performerů v nich vystoupí i řada předních básníků ze zahraničí. Z Maďarska tu budou představitelé tzv. střední generace - L.Nagi, I.Oravecz a A.F.Kovacs, z Polska dnes již klasik B.Zadura, ze Slovenska E.Ferenčuhová, E.Groh a K.Chmel, z bývalé Jugoslávie Josip Osti, dále pak Rakušan R.Wall a Němci J.Wagner a S.Scheuerman. Bohatě jsou zastoupeni básnící píšící anglicky: v erotickém klubu Gejša bude prezentovat svou erotickou poezii Američanka Georgia Scottová, v Divadle hudby bude americký básník Rothenberg interpretovat původní indiánskou poezii a u příležitosti vydání prvního z pěti svazků českého překladu pověstných Cantos Ezry Pounda (vydává je Atlantis v překladu A.Kareninové) představí básníkova dcera, baronka Mary de Rachewiltz, jak poezii svého otce, tak poezii svou. Účastníky těchto představení budou také překladatelé J.Jařab a P.Šrut. A.Přidal uvede amerického básníka Galwaye Kinella, držitele Pulitzerovy ceny za poezii z roku 1983. Na festivalu vystoupí i mladý irský básník Peter Quinn, který v současné době působí na Karlově univerzitě v Praze, americký básník, nakladatel a ředitel The National Poetry Foundation Sylvester Pollet a enfant terrible anglo-velšské poezie David Greenslade.

Festivalu se však účastní také básníci píšící francouzsky - Guy Gofette, Paul de Roux a člen někdejší Bretonovy surrealistické skupiny Aurelián Dauguet - a klasik soudobé české poezie Alexandr Kušner. V neděli festival vrcholí ve 14 hodin v Pavilonu E poetickým happeningem 29 současných českých, moravských a slezských básníků zařazených do almanachu Lepě švihlí tlové, který pro nakladatelství Petrov sestavil Ivan Wernisch, a ve 20.00 hod. komorním jevištním dílem Městského divadla Zlín, jež pod názvem Třináct písní přinese kompozici J.A.Pitínského a P.Hromádky čerpající z díla a osudu básníka a grafika Bohuslava Reynka a jeho ženy, francouzské básnířky S.Renaudové.

Irský básník Justin Quinn

Podrobnější informace o jednotlivých autorech a jejich pořadech lze - včetně orientačních mapek - vyhledat na stránkách http://www.petrov.cz/festival.

autor: (bop)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.