Básnění je jakási porucha na mozku. Tereza Brdečková vydává svoji básnickou prvotinu Zlatí kohouti

12. prosinec 2022

Významná spisovatelka, scenáristka a publicistka vydává svoji první básnickou sbírku. Charakterizuje ji jako seniorní debut a vedle svých básní tu otiskuje i svoje fotografie.  

Přebal básnické sbídky Terezy Brdečkové: Zlatí kohouti

Sbírka vychází v nakladatelství Limonádový Joe jako čtvrtý počin edice Joezie. Nakladatelství i edici založila Tereza Brdečková spolu s manželem, básníkem a písničkářem Jiřím Dědečkem. „Tahle edice vznikla pro radost. Oba dva s Jiřím rádi čteme poezii, taky ji píšeme a překládáme, a jsme smutní z toho, jak u nás vycházející knihy poezie vypadají. V lepším případě jako program do Rudolfina,“ vysvětluje Brdečková důvody založení edice Joezie. Doposud v ní vyšla například díla tureckého básníka Zafera Şenocaka, irského barda Bernarda O´Donoghua či Jiřího Dědečka. 

Zlatí kohouti obsahují pětadvacet intimních básní. Jejich témata jsou existencionální, milostná i rodinná, objevuje se v nich i smrt. O poezii, obzvláště o vlastních básních, se těžko mluví. V rozhovoru pro vltavskou Mozaiku Brdečková přesto shrnula proces jejich vzniku. „Cítíte, že kolem vás cosi letí, vy se do toho pokoušíte nějak dostat, zachytit a zaujmout to do slov. Přichází to ve vlnách, které úplně nečekáte, a pak je důležité v nich zůstat. A najednou jsem viděla, že tohle je můj život. Včetně těch obrázků, které si cvakám kolem. A že bych s tím měla jít nějakým způsobem ven.“ Pro dokreslení svých slov pak v Mozaice zarecitovala i dvě básně ze sbírky Zlatí kohouti: titulní Zlaté kohouty a Prašivce.

Spustit audio

Související