Básně psané na cestě ke smíru. Druhá sbírka Janele z Liků potvrzuje autorčin talent i osobitost

16. duben 2021

Druhé básnické sbírky Jany Hradilové publikující pod pseudonymem Janele z Liků jsme se dočkali teprve nedávno. Nese název Hryzla a vyšla jako třetí svazek nové odeonské edice Poezie, kterou řídí spisovatelka a editorka Olga Stehlíková. Básnířka na sebe poprvé upozornila před deseti lety svým vyzrálým knižním debutem, který jí vynesl nominaci na Cenu Jiřího Ortena. 

Přebal básnické sbírky Hryzla

Sbírka Ze starých mýdel tehdy vyšla jako samostatně neprodejná příloha literárně-kulturního časopisu H_aluze a dnes je volně ke stažení na internetu. Nemalého ohlasu dosáhla i na poli hudebním se svou Poetickou hudební společností Janele z Liků, která se naposledy připomněla v roce 2018 albem Z nor úhoru, vydaným pod značkou Guerilla Records a obsahujícím reedici starších demonahrávek i několik nových skladeb.

Nový osmdesátistránkový svazek přináší na pět desítek básní, které vznikaly v průběhu uplynulé dekády a jejichž rozsah sahá od dvojverší přes delší skladby až po několik krátkých básnických cyklů. Na rozdíl od své prvotiny tentokrát Janele z Liků ponechala část textů nepojmenovaných a zřetelně ubrala i na expresivnosti a epičnosti. Vsadila naopak na civilnější jazyk, který ovšem nemá vliv na výraznou obraznost jejích básní. Nemalé časové rozpětí vzniku jednotlivých básní se pak podepsalo na množství přítomných témat a motivů, v nichž se zřetelně zrcadlí několikero životních etap, kterými autorka v daném období prošla.

Janele z Liků se v druhé sbírce představuje jako básnířka výrazně jiného tónu, než jakým upoutala čtenáře své prvotiny. Za oněch deset let, které její Hryzlu dělí od sbírky Ze starých mýdel, autorka snad ztratila něco ze své divokosti, zato však s přibývajícími roky a novými životními zkušenostmi dosáhla jakéhosi smíření se svým i obecně lidským údělem – počínaje vztahem k vlastnímu tělu a přijetím nevyhnutelnosti smrti konče. Především však znovu prokázala, že oplývá výrazným básnickým talentem, a nadále zůstává velmi osobitým hlasem současné české poezie.

autor: Petr Nagy
Spustit audio

Související