Baroko: ideální prostor vzdělávání, umění a dialogu. Impozantní benediktinský klášter v Broumově znovu ožívá

10. červen 2023

Klášter v Broumově z dílny Kryštofa a Kiliána Ignáce Dientzenhoferových dnes znovu ožívá díky filantropu Janu Školníkovi a řadě nadšených lidí. Historií zkoušený region začíná žít aktivním životem. Jak se dá opuštěný klášter proměnit v pulzující místo, ve vzdělávací a kulturní centrum plné hudby, literatury i výtvarného umění? A jak nadchnout vlastního otce, aby se místo sportu začal věnovat malbě? O tom bude vyprávět dokument Daniely Brůhové.

Jak vdechnout život baroknímu skvostu, jímž je impozantní Broumovský klášter, postavený podle plánů Kryštofa Dientzenhofera a jeho syna Kiliána Ignáce? Nejdříve vyklučíte zahradu a otevřete ji veřejnosti, pak přijdou další nápady. Třeba na vznik první galerie moderního umění Dům nebo galerie pro děti Lapidárium. Začnete pořádat letní mezinárodní festival klasické hudby v unikátní skupině 11 Dientzenhoferovských kostelů, na podzim pak Broumovské diskuse a k tomu přidáte přeshraniční spolupráci s polským Sokolowskem. Otevřete pobočku Světového společenství pro křesťanskou meditaci a přidáte i Centrum rozvoje charakteru, říká Jan Školník, iniciátor všech těchto aktivit, jenž má kolem sebe tým stejně nadšených spolupracovníků, pro které je kultura způsobem života.

Není divu, že se dostali až do finále soutěže Evropské hlavní město kultury 2028. Jako své téma si vybrali poutnictví, protože to dává lidem odvahu jít novými cestami.

autor: Daniela Brůhová
Spustit audio