Barokní skvosty i klarinetový Mozart zazněly v podání rozhlasových symfoniků

12. duben 2021

Barokní hudba pro trubku a klasické dílo klarinetového repertoáru potěší posluchače a diváky živě vysílaného koncertu, který SOČR připravuje na pondělí 12. dubna. Ve Studiu 1 Českého rozhlasu se v sólových partech blýsknou sólotrumpetista rozhlasových symfoniků Jiří Houdek a laureátka Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro Anna Paulová pod taktovkou Vojtěcha Spurného, který zároveň usedne k cembalu.

Program koncertu:

Georg Friedrich Händel: Acis a Galatea, předehra k opeře (instrumentace: W. A. Mozart)
Georg Friedrich Händel: Suita in D pro trubku a orchestr HWV 341
Antonio Vivaldi: Koncert pro trubku a orchestr B dur
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert pro klarinet a orchestr A dur K. 622

Vojtěch Spurný – dirigent
Jiří Houdek – trubka
Anna Paulová – basetový klarinet

V úvodu koncertu zazněla předehra k Händlově opeře Acis a Galatea, do jejíž atmosféry se promítá jak lyrická, pastorální nálada, obraz milostného vztahu, tak i dramatické napětí.

Barokní hudba pro trubku 

Trumpetista Jiří Houdek

Jiří Houdek ve svých 16 letech získal na jubilejním 30. ročníku mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga nejen vynikající 1. místo mezi našimi mladými interprety, ale i 1. místo v mezinárodní soutěži. Od té doby ho ke spolupráci přizvala řada orchestrů. Bylo mu teprve dvacet, když se stal prvním trumpetistou SOČRu a věrný je mu už 22 let. Domovské těleso ho doprovodilo i na zatím posledním CD s hudbou barokních mistrů.

Pro dubnový večer ve Studiu 1 si Jiří přichystal tzv. velké sousto – nejprve provedl Suitu z Händelovy populární Vodní hudby v úpravě pro trubku a orchestr, pak přeladil nástroj zvaný trubka-pikola z A do B a přednesl Koncert B dur Antonia Vivaldiho.

Klarinet na závěr

Večer završil Koncert A dur, jediný klarinetový koncert Wolfganga Amadea Mozarta, původně určený pro basetový klarinet. Skladatel ho dokončil v říjnu roku 1791, tedy pouhé dva měsíce před smrtí, a to na přání – či dokonce naléhání – svého přítele, vynikajícího interpreta Antona Stadlera. Klarinetistům tak věnoval vrcholné dílo prostoupené optimismem i smutkem, třpytivou virtuozitou i hloubkou poznání. Od Anny Paulové se jistě dočkáme působivého přednesu.

Zárukou velkého hudebního zážitku byl ovšem nejen výběr repertoáru, již jmenovaní mladí sólisté a rozhlasový orchestr, ale i osobnost dirigenta a cembalisty Vojtěcha Spurného, který do pojetí promítl svůj pověstný zápal a bohaté zkušenosti s interpretací historicky poučené hudby.

autor: SOČR

Související

  • Sólo pro trubku a klarinet

    Studio S1 ČRo, 12. dubna 2021 v 20.00 hodin. Záznam koncertu si můžete poslechnout na webu ČRo Vltava. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.